Original title:
Precizace technologie Hřebečské medoviny
Authors:
Bakrlíková, Veronika Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá výrobou medoviny a problematikou dochucování a dolihování medoviny v rozporu s požadovanou kvalitou a požadavkem na čistotu produktu. Je zde popsána historie, jednotlivé kroky výroby medoviny jako kvašení, čištění a konečná úprava, včetně základních surovin. Závěr teoretické části uvádí stručně vady medovin a způsoby podávání. Praktická část práce se zabývá hlavním kvašením medového roztoku s ohledem na koncentraci medu, teplotu během kvašení a různým typem kvasinek. Měřením pomocí OenoFossTM přístroje a refraktometru sleduji u jednotlivých kvašení každodenní úbytek cukru během bouřlivého kvašení a porovnávám s ostatními vzorky. Dále pomocí mikrobiálního stanovení sleduji rozvoj kvasinek po založení kvašení a konečnou produkci etanolu. Součástí práce je i identifikace kvasinek pomocí PCR a následné elektroforézy.The diploma thesis deals with the production of mead and problems of flavoring and adding alcohol to mead in contradiction with the required quality and demand for the purity of the product. History, individual steps of mead production such as fermentation, cleaning and finishing, including basic raw materials, are described here. The conclusion of the theoretical part briefly describes the defects of mead and methods of servis mead. The practical part deals with the main fermentation of the honey liquid with respect to the concentration of honey, the temperature during fermentation and the different types of yeast. By measuring with the OenoFoss device and the refractometer, I monitor the daily loss of sugar during the main fermentation and compare it with other samples. Further, using microbial isolation, I monitor yeast development after fermentation and final ethanol production. Part of the thesis is also identification of yeast by PCR and subsequent electrophoresis.
Keywords:
elektroforéza; etanol; kvasinky; med; medovina; spotřeba cukru