Název:
Potravinová bezpečnosť vo vzťahu k ekonomike štátu
Autoři:
Roháčková, Simona Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce je zaměřena na potravinovou bezpečnost ve vztahu k ekonomice státu. Jejím cílem je posoudit současnou potravinovou bezpečnost Slovenské a České republiky a jejich vzájemné porovnání. Objasňuje základní pojmy a souvislosti bezpečnosti potravin s důrazem na ekonomické aspekty. Zkoumá míru potravinové soběstačnosti vybraných komodit obou zemí. Data 113 zemí ze Světového indexu bezpečnosti potravin jsou zpracována několika shlukovými analýzami a faktorovou analýzou.This work is focused on food security in relation to the economy of the state. Its aim is to assess the current food security of the Slovak and Czech Republics and their mutual comparison. It clarifies the basic concepts and contexts of food security with an emphasis on economic aspects. It examines the degree of food self-sufficiency of selected commodities of both countries. Data from 113 countries of the World Food Safety Index is processed by several cluster analyzes and factor analysis.
Klíčová slova:
faktorová analýza; potravinová bezpečnost; potravinová soběstačnost; shluková analýza; Slovenská republika; Světový index potravinové bezpečnosti; zemědělství; Česká republika