Název:
Plýtvání potravinami na úrovni maloobchodu
Autoři:
Martišková, Lenka Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá problematikou plýtvání potravinami, konkrétně se zaměřením na úroveň maloobchodu. Cílem práce je vymezit problémové oblasti, ve kterých dochází k plýtvání potravinami. Aby bylo možné vymezit problémové oblasti v maloobchodě, je důležité popsat celý potravinový dodavatelský řetězec, který popisuje vazby mezi maloobchodníky a subjekty, které zabezpečují zásobovací činnost. Vlastní práce se bude skládat ze sběru a analýzy sekundárních a primárních dat. Pokud v České republice zatím neexistují studie, ze kterých by bylo možné získat relevantní metodiku či kvantifikovatelné údaje, sekundární data se budou skládat ze zahraničních studií. Primární data budou získaná od menších maloobchodníků prostřednictvím rozhovoru s manažery maloobchodních provozoven a vybranými zástupci ze zásobovací činnosti. Díky rozhovorům a jejich analýze budou identifikované kategorie potravin, u kterých dochází k potravinovým ztrátám a zároveň i místa, kde k těmto ztrátám dochází.Martišková, L. Food waste on the level of retail. Diploma thesis. Brno: Mendel Uni-versity, 2018. The diploma thesis deals with the issue of food waste specifically focused on the retail level. The aim of the thesis is to define those problem areas in which food is wasted. In order to determine the problem of retail trade, it is important to describe the whole food supply chain, which describes connections between retailers and suppliers that provide supply. The practical part of this work consists of data collection and analysis of secondary and primary data. Since there have been no studies in the Czech Republic that would have relevant methodology or quantifiable data, secondary data are used from foreign studies. Primary data will be obtained from smaller retailers through an interview with retail managers and selected suppliers from the supply chain. The interviews and their analysis will identify the categories of foods where there is food waste and the places where this waste occurs.
Klíčová slova:
kategorie potravin; maloobchod; plýtvání potravinami; potravinové ztráty; potravinový dodavatelský řetězec; zásobovací činnost