Original title:
Optimalizace geometrie a materiálové skladby dřevěné lahve pro uchování a zrání alkoholu
Authors:
Stefek, Ondřej Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Práce se zaměřuje na výrobu dřevěné dubové láhve pro uchování a zrání alkoholu. Souběžně s výzkumem, který se snaží najít nejvhodnější způsob výroby, jsou řešeny problémy, které při kompletaci dřevěné láhve mohou vzniknout. Důraz byl kladen na odpovídající vlastnosti dřeva a výběr dřeviny, působení alkoholu na dřevo, stejně jako na správnou tepelnou úpravu vnitřku láhve. Byly vyrobeny láhve z čerstvého, lepeného, tepelně modifikovaného a přirozeně vysušeného dřeva. Následně došlo k porovnání vlastností jednotlivých láhví, zaměření se na detaily dna a oblasti hrdla, míst, u kterých se předpokládá největší riziko netěsností. Byl proveden pokus nestandardního sušení hranolů větších průměrů (110 x 110 mm), které by celkově usnadnilo a zrychlilo možnou výrobu. Metody výroby byly porovnány s tradiční výrobou dřevařských sudů i se současnými výrobci podobných láhví. Součástí práce jsou postřehy vysvětlující princip dřevěné láhve a její využití.The thesis is focused on production of a wooden oak bottle determined for conservation and alcohol aging. Parallelly to the research, that tries to discover the most convenient way of production, the problems which come into existence during completing of wooden bottle are solved. There was put emphasis on corresponding wood properties and choice of woody plant, alcohol influence on wood, just as right charring process inside of the wooden bottle. The wooden bottles were made of fresh wood, glued wood, thermally modified wood and natural dried wood. Comparison of these wooden bottles was made, just as focus on details of a bottom and a neck of the bottle where the biggest danger of leak is supposed. The unconventional experiment with drying of prism 110 x 110 mm was made. This way could speed up and simplify possible production. These methods were compared with traditional oak barrel production as well as with present wooden bottle producers. The explanation of using the wooden bottle is also a part the thesis.
Keywords:
dub; dřevěná láhev; hranol; propustnost; sušení