Original title:
Spotřební chování na trhu s nealkoholickými nápoji v České republice
Authors:
Pražský, Roman Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Pražský, R. Spotřební chování na trhu s nealkoholickými nápoji v České republice. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2019. Práce se zabývá identifikací faktorů ovlivňující spotřebitele na trhu s nealkoholickými nápoji v České republice a cenovou dostupností těchto nápojů v porovnání s nápoji alkoholickými. Na základě výsledků navrhuje vhodná doporučení pro státní instituce a subjekty působící na tomto trhu. V první části vlastní práce je popsána aktuální situace na trhu s nealkoholickými nápoji v České republice, konkrétně výroba a prodej, spotřeba, zahraniční obchod a cena v obchodech a restauračních zařízeních a její porovnání s cenou alkoholických nápojů. V restauračních zařízeních jsou nealkoholické nápoje výrazně dražší než alkoholické. Z výsledků dotazníkového šetření vyplynula chuť jako faktor s největším vlivem na spotřebitele. Zkoumána byla rovněž nejvyšší akceptovatelná cena nealkoholických nápojů v obchodech i restauračních zařízeních. Ceny nealkoholických nápojů v restauračních zařízeních vnímají lidé jako vysoké. Prokázána byla závislost mezi preferencí nealkoholických nápojů z pohledu obsahu cukru a pohlavím. Na závěr byla formulována doporučení pro státní instituce a subjekty působící na trhu s nealkoholickými nápoji.Pražský, R. Consumer behaviour on the non-alcoholic beverages market in the Czech Republic. Diploma thesis. Brno: Mendel University in Brno, 2019. The thesis deals with the identification of factors affecting consumers on the non-alcoholic beverages market in the Czech Republic and the affordability of these beverages compared to alcoholic beverages. Based on the results, thesis suggests appropriate recommendations for state institutions and entities operating in this market. The first part of the thesis describes the current situation on the non-alcoholic beverages market in the Czech Republic, namely production and sale, consumption, foreign trade and prices in shops and restaurants and its comparison with the price of alcoholic beverages. In restaurants, non-alcoholic beverages are much more expensive than alcoholic beverages. The results of the questionnaire survey showed a taste as a factor with the greatest impact on consumers. The highest acceptable price of non-alcoholic beverages in shops and restaurants was also examined. Prices of soft drinks in restaurants are perceived by people as high. There was a dependence between the preference of non-alcoholic beverages from the point of view of sugar content and sex. Lastly were made recommendations for state institutions and entities operating in the non-alcoholic beverages market.
Keywords:
cenová dostupnost; marketingový výzkum; nealkoholické nápoje; spotřební chování