Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Vliv zavadání, kontaminace píce zeminou a použitých konzervantů na kvalitu a zdravotní bezpečnost siláží vojtěšky seté
Original title:
Vliv zavadání, kontaminace píce zeminou a použitých konzervantů na kvalitu a zdravotní bezpečnost siláží vojtěšky seté
Authors:
Spáčilová, Kristýna Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo hodnocení vlivů zavadání, kontaminace píce zeminou a použití silážních konzervantů na vybrané parametry zelené píce a siláže vojtěšky seté. Biomasa byla získána z výzkumné stanice pícninářské ve Vatíně. Nezavadlá hmota byla o sušině 24 %; zavadlá o sušině 33 %. Vybrané vzorky byly kontaminovány zeminou v množství 30 g/kg hmoty. Konzervace siláže proběhla bez (kontrola) a s použitím biologického konzervantu či s použitím chemického konzervantu. Nezavadlá zelená píce měla průkazně (p<0,05) vyšší obsah histaminu a spermidinu. Zavadlá zelená píce měla vysoce průkazně (p<0,01) vyšší obsah putrescinu. V silážích vojtěšky seté měl faktor kontaminace vysoce průkazný vliv (p<0,01) na zvýšení obsahu popelovin a použité konzervační prostředky měly statisticky průkazný vliv (p<0,05) na snížení obsahu NDF v silážích. Průkazně vyšší (p<0,01) obsah klostridií byl sledován u siláže ze zavadlé píce. Faktor zavadání měl vysoce průkazný vliv (p<0,01) na obsahu amoniaku, kvasných kyselin (LA, AA, PA, BA) a průkazný vliv (p<0,05) na pH. Siláž ze zavadlé píce se vyznačovala vyšším pH, vyšším obsahem LA a sníženým obsahem amoniaku, AA, PA, BA. Kontaminace měla průkazný vliv (p<0,05) na zvýšení pH, snížení LA a vysoce průkazný vliv (p<0,01) na zvýšení obsahu amoniaku, AA, PA, BA. Konzervační prostředky průkazně (p<0,05) snižovaly pH a vysoce průkazně (p<0,01) snižovaly obsahu amoniaku, PA, BA a zároveň zvyšovaly obsah LA, AA. Kvantitativně nejvíce zastoupenými biogenními aminy v siláži byly histamin (969 mg/kg), tyramin (800 mg/kg), putrescin (1754 mg/kg) a kadaverin (501 mg/kg). Použité biologické konzervační prostředky u dostatečně zavadlé siláže lépe fungovaly jako prevence vzniku biogenních aminů a vedly k dosažení vhodnějšího fermentačního profilu.The aim of this diploma thesis was to evaluate the effects of wilting, soil contamination and use of silage additive on selected characteristics of green fodder and lucerne (Medicago sativa) silage. The plan material was obtained from the Research institute for Fodder Crops in Vatín. Unwilted fodder consisted in 24 % of dry matter content; wilted fodder consisted in 33 % of dry matter content. Selected samples were contaminated with soil at 30 g/kg of mass. Silage was in untreated variant (control) and two treated variants (either with biological additive or with chemical additive). Unwilted fodder had significantly (p<0,05) higher content of histamine and spermidine. Wilted fodder had a significantly (p<0,01) higher content of putrescine. In lucerne silage, factor of contamination had more significant (p<0,01) effect on ash content, and used silage additive had a statistically significant effect (p<0,05) on NDF content in silage. Significantly higher (p<0,01) content of clostridia was observed in silage from wilted fodder. The wilting factor had significantly higher effect (p<0,01) on content of ammonia, organic acids (LA, AA, PA, BA) and significant effect (p<0,05) on pH. Silage from wilted fodder was characterized by a higher pH, higher content of LA and lower content ammonia, AA, PA, BA. Contamination had significant effect (p<0,05) on increasing pH, reduction of LA and significant effect (p<0,01) on increased content of ammonia, AA, PA, BA. The silage additives significantly (p<0,05) decreased pH and significantly (p<0,01) decreased ammonia, PA, BA levels and increased LA, AA levels. The most abundant biogenic amines in silage were histamine (969 mg / kg), tyramine (800 mg / kg), putrescin (1754 mg / kg) and cadaverine (501 mg / kg). The biological additive used in the sufficiently wilted fodder works better to prevent the formation of biogenic amines and result in a more suitable fermentation profile.
Keywords:
biogenní aminy; kontaminace; konzervační prostředky; siláž; vojtěška setá; zavadání; zelená píce