Název:
Hodnocení dopadu veřejné podpory na konkurenceschopnost firem v potravinářském průmyslu ČR
Autoři:
Sobotková, Iva Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývá hodnocením dopadu veřejné podpory na konkurenceschopnost firem v potravinářském průmyslu ČR. Výzkum je založen na hodnocení vlivu výše pod-pory na finanční výkonnost podpořených podniků v rámci Operačního programu Podni-kání a inovace (OPPI), který probíhal v letech 2007 – 2013. Analýza byla provedena v rámci potravinářského průmyslu České republiky s využi-tím podnikových dat a metodicky je založená na aplikaci kontrafaktuální a regresní ana-lýzy. Z výsledků kontrafaktuální analýzy vyplynulo, že veřejná podpora má na podniky pozitivní vliv. Podniky, které čerpaly dotaci v rámci OPPI vykazovaly lepších výsledků a vyšších hodnot sledovaných ukazatelů (celkových aktiv, rentability celkového kapitálu - ROA, provozní marže - PCM, produktivita práce). U ukazatele rentability vlastního kapitálu - ROE a u tržeb nebyl pozorován dopad vlivu podpory, avšak u podpořených bylo ROE během sledovaného období stabilnější a tržby intenzivně rostly. Z regresní analýzy vlivu vybraných faktorů na provozní marži (PCM) podpořených podniků vyplynulo, že velikost podniku a výše získané dotace měly pozitivní vliv na PCM podpořených podniků, naopak vyšší zadluženost působila na pokles PCM.The thesis takes a look at the influence of public support on the competitiveness of a company in the Czech food industry. Research is based on the relationship between the amount of support and financial performance of the supported companies in the Op-erational Programme Enterprise and Innovation (OPEI) programme which took place 2007–2013. The analysis was carried out within the food industry in the Czech Republic with the use of existing company data. The method is focused on the application of counterfac-tual and regression analysis. The results of the counterfactual analysis showed that public support has a positive impact on the researched companies. The companies that received a subsidy under the OPEI programme showed better results and higher values of the monitored indicators (total assets, return on assets – ROA, price-cost margin – PCM, labour productivity). The impact of the effect of the support was not observed in the return on equity – ROE and sales, but ROE was more stable during the period under review and sales grew in-tensively. The regression analysis of the effect of the selected factors on the PCM of supported enterprises showed that the size of the company and the amount of subsidies received had a positive effect on the PCM of the supported enterprises, while higher indebted-ness caused a decline in the PCM.
Klíčová slova:
analýza; konkurenceschopnost; Operační program Podnikání a inovace; potravinářský průmysl; veřejná podpora; výkonnost; Česká republika