Original title:
Reologie medu
Authors:
Suchánek, Pavel Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce je zaměřena na reologii medu. Teoretická část se zabývá druhy medu, jeho získáváním, chemickým složením, a především jeho fyzikálními vlastnostmi, z nichž klade důraz především na reologii. Reologie je v práci dále rozebírána, zejména co se týče jejího vztahu k jednotlivým druhům medu. Věnuje se základním typům reologických látek, se zaměřením na kapaliny a přístroje schopné analyzovat jednotlivé druhy reologických kapalin. Praktická část se zabývá experimentem, který byl měřen na rotačním reometru Anton Paar MCR 102. Testovaly se zde tixotropické vlastnosti, ve vztahu možnosti jejich analýzy a případné obnovy po mechanickém namáhání. Dále se sledoval výskyt tixotropie v lipovém medu, který byl ředěn vřesovým v ředící řadě 0, 5, 10, 20, 40, 60, 80, a 100 %. V práci se také sledoval výskyt tixotropie u medu z česneku med-vědího.This diploma thesis is focused on rheology of honey. The theoretical part deals with the types of honey, its obtaining, chemical composition, and primarily its physical quality, from which it focuses especially on rheology. Rheology is in more detail analysed in the thesis, especially with regard to its relation to every particular type of honey. It deals with basic types of rheological substances, with a focus on liquids and devices capable of analysing individual types of rheological liquids. The practical part deals with specific experiment, which was measured on rotary rheometer Anton Paar MCR 102. There were tested specific thixotropic qualities, in relation to its analysis and possible recovery after mechanical stress. Furthermore, there was monitored the presence of thixotropy in lime honey, which was diluted with heather in a dilution series of 0, 5, 10, 20, 40, 60, 80, and 100 %. In the thesis was also monitored the presence of thixotropy in honey of wild garlic.
Keywords:
med; reologie; tixotropie; vřesový med