Original title:
Technologicky a hygienicky významné skupiny mikroorganismů osídlující výrobky z kozího mléka
Authors:
Chybová, Kristýna Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá mikrobiologií mléčných výrobků vyráběných z kozího mléka. Teoretická část pojednává o kozím mléku, mléčných výrobcích a v neposlední řadě také o technologicky a hygienicky významných mikroorganismech, nacházejících se ve výrobcích z kozího mléka. V této části jsou zahrnuta také opatření jak se před nežádoucími a nebezpečnými mikroorganismy bránit. Praktická část zahrnuje mikrobiologické stanovení u 6 vzorků kozích sýrů a 5 vzorků kozích výrobků, které byly zakoupeny přímo na kozích farmách a ve specializovaných prodejnách. Mikrobiologickým rozborem byly stanoveny následující skupiny mikroorganismů: celkový počet mikroorganismů, bakterie mléčného kvašení, kvasinky a plísně, enterokoky a koliformní bakterie. Výsledky analýzy byly vyhodnoceny a porovnány s aktuální legislativou.The thesis deals with microbiology of dairy products made from goat's milk. The theoretical part deals with goat's milk, dairy products, and last but not least technologically and hygienically relevant microorganisms, located in products made from goat milk. This section also included measures as from unwanted and dangerous microorganisms defend. The practical part includes microbiological determination in 6 goat cheese samples and 5 goat products that were purchased directly on goat farms and in specialized stores. Microbiological analysis identified the following groups of microorganisms: the total number of microorganisms, lactic acid bacteria, yeasts and molds, enterococci and coliforms. The results were evaluated and compared with current legislation
Keywords:
kozí výrobky; mikroorganismy; mléko; patogenní mikroorganismy