Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Vplyv prídavku vybraných olejov na zastúpenie mastných kyselín v živočíšnych tkanivách a homeostázu cholesterolu u modelového organizmu
Original title:
Vplyv prídavku vybraných olejov na zastúpenie mastných kyselín v živočíšnych tkanivách a homeostázu cholesterolu u modelového organizmu
Authors:
Hnatová, Martina Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Teoretická část mé diplomové práce je zaměřená na všeobecnou klasifikaci a charakteristiku lipidů, především mastných kyselin a doprovodných látek lipidů jako jsou cholesterol a lipoproteinové částice. Kromě všeobecné charakteristiky je popsaný jejich mechanismus transportu a vstřebávání. Taktéž zdravotní komplikace, které úzce souvisí s nadměrnou konzumací lipidů. Součástí teoretické části práce je i popis možností extrakce lipidů a stanovení mastných kyselin. Experimentální část je zaměřená na analýzu mastných kyselin v jaterní, tukové a svalové tkáni laboratorních potkanů po aplikaci palmového oleje, světlicového oleje, rybího oleje a oleje z mikrořasy rodu Schizochytrium do krmné směsi. Lyofilizované vzorky tkání byly extrahovené a derivatizované. Následně byly stanovené mastné kyseliny pomocí plynové chromatografie. Výsledky byly statisticky vyhodnocené.The theoretical part of my thesis is based on the general classification and characterization of dietary lipids, especially fatty acids, cholesterol and lipoprotein particles. Also, their transport and absorption mechanisms are described, as well as medical complications that are closely linked to excessive lipid consumption. One part is used for the description of lipid extractions and determination of fatty acids. The experimental part is focused on the analysis of fatty acids in samples of liver, adipose and muscle tissues of laboratory rats after the addition of palm oil, safflower oil, fish oil and Schizochytrium microalgae oil into their diets. Lyophilized tissue samples were extracted and derivatized, followed by gas chromatography fatty acid determination. The results were then statistically evaluated.
Keywords:
cholesterol; DHA; EPA; mastné kyseliny; palmový olej; potkani; PUFA; SFA; světlicový olej