Original title:
Vliv skladování násadových vajec na parametry užitkovosti brojlerových kuřat
Authors:
Skoupá, Markéta Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá vlivem osmnáctidenního skladování násadových vajec brojlerových kuřat na kvalitu jednodenních kuřat a jejich parametry užitkovosti. Pokus byl proveden u 562 ks kuřat hybrida Ross 308 v období od vylíhnutí do 35. dne věku. Kuřata kontrolní skupiny byla vylíhnuta z vajec nasazených do líhně po čtyřech dnech skladování, zatímco vejce pokusné skupiny byla před nasazením skladována 18 dní. V průměrné hmotnosti jednodenních kuřat se mezi skupinami nevyskytoval statisticky průkazný (P˃0,05) rozdíl. V průměrné hmotnosti jednodenních kuřat se mezi skupinami nevyskytoval statisticky průkazný (P˃0,05) rozdíl. Nicméně v 10., 17., 24., 31. a 35. dni byla průměrná hmotnost kuřat pokusné skupiny v statisticky průkazně (P˂0,05) nižší než hmotnost kontrolní skupiny. Kuřata pokusné skupiny vykazovala statisticky průkazně (P˂0,05) vyšší aktivitu trypsinu (2703,15 U/ml) oproti kuřatům kontrolní skupiny (2125,60 U/ml). Rozdíl v průměrné hmotnosti slinivky břišní, ani v podílu slinivky břišní z živé hmotnosti mezi těmito skupinami statistický průkazný nebyl. V průměrné délce klků nebyl mezi sledovanými skupinami zjištěn rozdíl. Nicméně průměrná hloubka střevních krypt byla u kontrolní skupiny statisticky průkazně (P˂0,05) větší (106,78µm) než u pokusné skupiny (89,64 µm). Statisticky průkazný (P˂0,05) rozdíl byl zjištěn také v poměru mezi délkou klků a krypt, kdy tento poměr byl u pokusné skupiny 5,07, zatímco u kontrolní skupiny byl nižší (4,60). Dlouhodobé skladování násadových vajec mělo negativní vliv na růst brojlerových kuřat.This thesis deals with the effect of eighteen-day storage of hatching eggs of broiler chickens on the quality of day-old chicks and their performance parameters. The experiment was performed on 562 Ross 308 hybrid chickens from hatch to day 35 of age. Control group chicks were hatched from eggs set in to incubator after four days of lay, while the test group eggs were stored for 18 days prior to incubation. There was no statistically significant (P˃0,05) difference between the groups in the average day-old chicks weight. However, at days 10, 17, 24, 31, and 35, the average weight of experimental group was statistically significant (P˂0,05) below the weight of the control group. The chickens of the experimental group showed statistically significant (P˂0,05) higher trypsin activity (2703,15 U/ml) compared to the control group chickens (2125,60 U/ml). The difference in the average weight of the pancreas or pancreas in proportion of live weight between the groups was not statistically significant. There was no difference in the mean villus length between the groups studied. However, the mean depth of intestinal crypts was statistically significantly (P˂0.05) higher (106,78 µm) in the control group than in the experimental group (89,64 µm). A statistically significant (P˂0,05) difference was also found in the ratio between villi length and crypt depth, where the ratio was 5,07 in the experimental group, while in the control group it was lower (4,60). Long-term storage of hatching eggs has had a negative impact on the growth of broiler chickens.
Keywords:
aktivita trypsinu; konverze; líhnivost