Original title:
Vliv způsobu zpracování na dynamiku organického uhlíku v půdě
Authors:
Cimová, Dagmar Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce na téma „ Vliv způsobu zpracování na dynamiku organického uhlíku v půdě“ je zaměřena na sledování chemických vlastností, obsah organického uhlíku a kvality humusových látek v půdě při monokulturním hospodaření (monokultura ječmene jarního) a na Norfolkském osevním postupu. Dále je dokumentován vliv technologie zpracování půdy (minimalizace a klasická orba) na dynamiku a kvalitu půdních humusových látek. Experimentální část práce je provedena na dlouhodobých polních pokusech na ŠZP Mendelovy university v Brně v Žabčicích. Klasifikována zde byla fluvizem glejová. Naměřené výsledky v průběhu dvou let 2017 a 2018 byly statisticky zpracovány pomocí programu Statistica CZ12, software (StatSoft software Inc., Tulsa, Oklahoma, USA). Výsledky ukázaly, že statisticky průkazné rozdíly mezi Norfolkem a monokulturou jsou u obsahu organického uhlíku, humusu a humusových látek. Vyšší obsah a kvalita byla zaznamenána při Norfolkském osevním postupu.Diploma thesis is aimed at evaluation of soil organic carbon dynamic and humic substances quality in monoculture of spring barley and Norfolk crop rotation system. Further we followed the influence of different soil tillage system (minimalization and conventional tillage) on to humus and humic substances dynamic. Gleiyc Fluvisol was classified and observed during 2017 – 2018 within field long term experiments of Mendel University in Brno at locality Žabčice. Measured data set was evaluated using program StatisticaCZ12, software (StatSoft software Inc., Tulsa, Oklahoma, USA). Obtained results shown that statistically significant differences between Norfolk and monoculture were in following parameters: organic carbon content, humus content and humic substances content. Higher values were in Norfolk crop rotation system.
Keywords:
fluvizem glejová; humus; monokultura; Norfolk; způsob zpracování půdy