Original title:
Hodnocení kvality siláží vyrobených z pícnin čeledi lipnicovitých
Authors:
Richterová, Bára Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce je zaměřena na posouzení kvality fermentačního procesu u různých druhů trav. V literární části jsou charakterizovány trávy z čeledi lipnicovitých (Poaceae). Další část je věnována konzervaci trav na siláž s možnými hrozbami při silážování a využití silážních aditiv při výrobě. V praktické části bylo sledováno celkem 12 vzorků trav. Byly založeny ve dvou variantách, a to hnojené a nehnojené dusíkem, ošetřené a neošetřené silážním aditivem. Trávy byly po šedesáti dnech odebrány z mikrosilážních nádob a analyzovány na vybrané parametry. Výsledky byly vyhodnoceny formou grafů. Amoniak, pH, LA, AA, biogenní aminy byly dále zpracovány pomocí statistické analýzy rozptylu (ANOVA). Pomocí hodnot z analýz jsme posuzovali kvalitu fermentačního procesu, kdy nejlépe vyšly vzorky festulolium, festulolium N, mezi nimiž byl zjištěn statisticky významný rozdíl na hladině 95 % spolehlivosti. Při analytickém hodnocení vyšel nejhůře vzorek srhy laločnaté bez ošetření, u něhož proběhla nekvalitní fermentace siláže. Obsahoval i nejvíce biogenních aminů, avšak mezi vzorky nebyly statisticky významné rozdíly (p <0,05). U vzorků srhy laločnaté ošetřené chemickým aditivem, můžeme konstatovat, že použití chemického konzervantu SoftAcid zlepšilo kvalitu fermentace.The thesis is focused on the assessment of the quality of the fermentation process in various grass species. In the literary part we characterize grasses of the family Poaceae. The next part is devoted to the conservation of silage grasses with possible threats to ensilage and the use of silage additives in production. In the practical part, a total of 12 grass samples were monitored. They were founded in two variants, fertilized and non-fertilized with nitrogen, treated and untreated with silage additive. Grasses were harvested from the microsilage vessels after 60 days and analyzed for selected parameters. The results were evaluated by graphs. Ammonia, pH, LA, AA, biogenic amines were further processed by ANOVA. Using the values from the analyzes, we evaluated the quality of the fermentation process, when the samples of festulolium, festulolium N were the best, among which there was a statistically significant difference at 95 % confidence level. In the analytical evaluation the worst sample of the lobed fur without treatment was found to have poor quality silage fermentation. It also contained the most biogenic amines but there were no statistically significant differences between the samples (p <0.05). For samples of the lobed foot treated with a chemical additive, we can conclude that the use of the chemical preservative SoftAcid improved the quality of the fermentation.
Keywords:
biogenní aminy; chemická aditiva; Festulolium; Jílek vytrvalý; konzervace pícnin; organické kyseliny; organické živiny; Srha laločnatá