Název:
Vliv počtu návštěv dojnic v systému robotizovaného dojení na parametry mléčné užitkovosti
Autoři:
Mácha, Josef Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo objasnit vliv počtu návštěv dojnic v systému robotizovaného dojení na parametry mléčné užitkovosti. Za tímto účelem bylo provedeno roční pozorování (listopadu 2017 do října 2018). Celkem bylo vyhodnoceno 729 dojnic (případů). Mezi parametry mléčné užitkovosti byly zahrnuty především denní nádoj (kg mléka), pořadí laktace (n), fáze laktace (dny). Dále byl zjišťován vliv teploty ve stáji (°C) na frekvenci návštěv dojnic v systému robotizovaného dojení. Byl zjištěn vysoce průkazný vliv počtu úspěšných návštěv dojnic v dojícím robotu na fázi laktace, denní dojivost a obsah tuku a bílkovin v mléce (p < 0,01). Bylo zjištěno, že se zvyšující se četností návštěv dojnic v dojícím robotu během dne (z n = 1 na n = 5) se zvyšuje průměrná denní dojivost těchto dojnic (z 18,3 na 48,4 kg mléka) a zároveň klesá obsah tuku (ze 4,53 na 3,84 %) a bílkovin (z 3,59 na 3,40 %) v mléce. Dále bylo zjištěno, že vyšší frekvenci návštěv měly spíše dojnice s nižší fází laktace (ze 189 dní na 25,8 dní). Dále byl sledován jistý trend, kdy vyšší četnost návštěv byla zjištěna u starších dojnic a naopak nižší četnost návštěv u dojnic mladších (p > 0,05). Dále bylo zjištěno, že teplota vzduchu ve stáji v tomto případě neměla vliv jak na celkovou četnost návštěv v dojícím robotu, tak i na počet úspěšných či neúspěšných návštěv (p > 0,05).The aim of the thesis was to clarify the influence of the number of visits of dairy cows in the robotic milking systems on milk yield parameters. An annual observation was carried out for this purpose (November 2017 to October 2018). A total of 729 dairy cows (cases) were evaluated. Among the parameters of milk yield were mainly daily milk yield (kg of milk), number of lactation, lactation phase (days in milk). Furthermore, the influence of temperature in the stable (° C) on the frequency of dairy cows' visits in the robotized milking system was evaluated. There was a highly statisticaly significant effect of the number of successful dairy cow visits in milking robot on the lactation phase, daily milk yieldand fat and protein content of milk (p <0.01). It was found, that with the increasing frequency of dairy cow visits during the day (n = 1 to n = 5), the average daily milk yield of these cows increases (from 18.3 to 48.4 kg of milk), while the fat content and protein decreased (from 4.53 to 3.84%, from 3.59 to 3.40% respectively). Furthermore, it was found that dairy cows with a lower lactation phase had a higher frequency of visits (from 189 days to 25.8 days). Further, a certain trend was observed where higher frequency of visits was found in older cows and lower frequency of visits in young cows (p> 0.05). Furthermore, it was found that the air temperature in the stable did not affect both the overall visit rate of the milking robot and the number of successful or unsuccessful visits (p> 0.05).
Klíčová slova:
dojnice; mléčná užitkovost; robotizované dojení; četnost návštěv