Original title:
Zhodnocení mléčné užitkovosti ovcí v průběhu laktace
Authors:
Kryštofová, Kateřina Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem mé diplomové práce pod názvem „Zhodnocení mléčné užitkovosti ovcí v průběhu laktace“ bylo provést rozbor hlavních ukazatelů mléka jako je sušina, tuk, bílkovina, laktóza, počet somatických buněk, aktivní a titrační kyselost, syřitelnost a jakost sýřeni-ny a následně výsledky vyhodnotit matematicko-statistickými metodami. Cílem této práce bylo zjistit vztahy mezi fází laktace a ukazateli ovčího mléka a dojivosti. Odběry mléka byly prováděny od konce dubna do půlky září roku 2018 na ovčí farmě u pana Michala Hrdličky v Brníčku u Zábřehu. Odběry byly prováděny od 8 ovcí a následně byly zchlazeny a odvezeny na rozbory do laboratoří. Výsledná data byla statisticky zpracována v programu STATISTICA verze 12. Průměrná dojivost byla 1,39 l. Ovčí mléko v průměru obsahovalo 18,41 % sušiny, 7,01 % tuku, 6,02 % bílkovin, 4,71 % laktózy, 103 000 somatických buněk v ml mléka. pH v ovčím mléce bylo v průměru 6,63, syřitelnosti 115,69 s, titrační kyselosti 9,51 °SH a jakosti sýřeniny 1,34. Fáze laktace měla průkazný vliv na obsah sušiny, tuku, bílkovin, laktózy a hodnoty pH, naproti tomu fáze laktace neměla průkazný vliv na tento faktor titrační kyselost, jakost sýřeniny a PSB.The aim of the thesis was analyse of sheep milk composition during lactation. Milk was analysed for milk yield, total solids, fat, protein, lactose, somatic cell coun (SCC), active acidity (pH), titratable acidity, rennet clotting time and rennet curd quality and then recorded data were satistically analyzed by program STATISTICA. The samplings were carried in months April – September 2018 on sheep farm in Br-níčko. The samplings were carried from eight selected ewes on the second lacatation and the immediately after collection the milk cooled, and transported to the analyses of in-dividual components into specialized laboratories. The average milk yield in the stage lacatation in 2018 was 1.39 l. Milk from these ewes contained an average of 18.41 % total solids, 7.01 % fat, 6.02 % protein, 4.71 % lactose, 103 thousand SC/ml. Milk showed values on average pH 6.63, titration acidity 9.51 °SH, rennetability 115 second and rennet curd quality was 1.34 (1.quality class). The results of this study indicate that high statistical significant effect of lactation stage was found on all chosen parametres except titration acidity, somatic cells count and rennet curd quality.
Keywords:
bahnice; fáze laktace; lacaune