Original title:
Měření obsahu hliníku v potravinářkých obalech
Authors:
Vopálenská, Ludmila Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá hliníkovými obaly od potravin. Nejprve byla provedena literární rešerše týkající se daného tématu. V další části byla uskutečněna analýza trhu u potravinářských produktů, u kterých se obvykle používá hliník nebo hliníkový kompozit v České republice. Po analýze trhu byly měřeny vzorky. Vybrali jsme obaly od mléčných výrobků, a to obaly od jogurtů (různých velikostí), od tvarohů, od plísňových sýrů a termizovaných sýrů (typu Lučina). U vybraných druhů obalů mléčných výrobků bylo stanoveno kvalitativní hmotnostní zastoupení kompozitního materiálu obsahujících hliník a pomocí rentgenové fluorescenční spektrometrie bylo provedeno kvalitativní měření obsahu hliníku v těchto získaných vzorcích. Obsah hliníku v kovové části vzorků se pohyboval mezi 46,9 % až 99,1 %.The diploma thesis deals with aluminum food packaging. At first was made a literature recherche relating to this subject. In the next part was realized market analysis of food products, in which is usually used aluminum or aluminum composite in the Czech Republic. After the market analysis we were measuring the samples. We choosed dairy products packaging, for example packaging of the yoghurt (different sizes), the packaging from a curd, from a blue cheese and thermized cheese (Lučina). In selected types of dairy products packaging was set qualitative weight distribution of aluminum-containing composite materials and with the X-ray fluorescence spectrometry was made the qualitative measurement of the aluminum content in these obtained samples. The aluminium content in the metal parts of my samples was between 46,9% and 99,1%.
Keywords:
hliník; hliníkové obaly; potravinářské obaly; rentgenová fluorescenční spektrometrie; XRF