Original title:
Změny senzorických vlastností lihovin vlivem vnějších faktorů
Authors:
Šváb, Martin Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tématem této diplomové práce jsou „Změny senzorických vlastností lihovin vlivem vnějších faktorů“. V teoretické části jsou uvedeny kapitoly týkající se lihu, výroby lihu a lihovin. V rámci praktické části byl v roce 2017 založen pokus, při kterém se vybraná lihovina skladovala ve dvou typech láhví při různých skladovacích podmínkách. Lihovinou použitou při pokusu byl tuzemák. Diplomová práce je zaměřena na spektrofotometrické měření vzorků tuzemáku, u kterých byla sledována intenzita změn barvy. Dále bylo provedeno i senzorické hodnocení intenzity barvy vzorků. Měření se provádělo po dobu jednoho roku v pravidelných intervalech. Získané výsledky byly statisticky a graficky vyhodnoceny. Z výsledků vyplývá, že hodnoty L*(D65) a*(D65) b*(D65) se při různých skladovacích podmínkách v závislosti na čase výrazně lišily. U vzorků skladovaných při 6 °C, docházelo k pozvolnějšímu stoupání hodnoty L*(D65) a snižování hodnot a*(D65) a b*(D65), než u vzorků skladovaných při 20 °C. U vzorků, které byly vystaveny různým světelným režimům při 20 °C, docházelo také ke zvýšení hodnoty L*(D65) a snížení hodnot a*(D65) a b*(D65). Nejrychlejší změny těchto hodnot vykazovaly vzorky skladované pod zářivkou, poté při denním světle a nejpozvolnější změny vykazovaly vzorky skladované ve tmě. Měřením bylo zjištěno, že typ láhve měl prokazatelný vliv při skladování vzorků, které byly vystaveny různým světelným režimům. U všech variant vzorků byla vypočtena totální barevná diferenciace ΔE*ab, která udávala, zdali je rozdíl v barvě postřehnutelný již lidskými smysly. To bylo potvrzeno senzorickým hodnocením.The theme on this diploma thesis is „Changes in sensory properties of spirits due to external factors“. In the theoretical part are contained chapters on the alcohol, production of alcohol and spirits. In the practical part, an experiment was established in 2017 in which the selected spirit drink was stored in two types of bottles under different storage conditions. The spirit drink used in the experiment was the domestic rum. The diploma thesis is focused on spectrophotoscopic measurement of samples of domestic rum, for which the intensity of color changes was monitored. In addition, a sensory evaluation of the colour intensity of the samples was carried out. The measurements were carried out for one year at regular intervals. The results is obtained were statistically and graphically evaluated. The results indicates that L*(D65) a*(D65) b*(D65) varied significantly over time under different storage conditions For samples stored at 6 °C, the L*(D65) gradients increased more slowly and valeus a*(D65) and b*(D65) were decreased slowier than those stored at 20 °C. The samples that were exposed to different light modes at 20 °C also increased value L*(D65) and decrease a*(D65) and b*(D65) values. The fastest changes to these values were in samples stored under a fluorescent lamp, then under daylight, and the slowest changes were in samples that were stored in the dark. By measuring, it was found that the bottle type had a demonstrable effect on the storage of samples exposed to different light modes. In all types of the samples, the total color differentiation ΔE* ab was calculated, indicating whether the difference in color was already visible for the human senses. This was confirmed by sensory analysis.
Keywords:
CIELAB; ethanol; lihoviny; senzorické hodnocení