Original title:
Charakter tržního prostředí komodity vepřové maso
Authors:
Kraváčková, Sabina Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zaměřuje na charakter tržního prostřední komodity vepřové maso, a to především s dopadem na vývojové tendence v ČR. Charakterizuje vývoj na tuzemském trhu s vepřovým masem společně se zahraničním trhem zemí EU z hlediska nabídky a poptávky. Zaměřuje se na formování cen v komoditní vertikále vepřové maso a konkurence schopnost českých producentů vepřového masa na společném trhu. Práce analyzuje podnikatelskou sféru a tržní koncentraci masokombinátů a jatek v ČR, kde poukazuje na největší tuzemské aktéry trhu. Závěr práce je věnován analýze cenové transmise z pohledu pozice zemědělských prvovýrobců, průmyslových zpracovatelů a konečných řetězců na českém trhu, na základě měsíčních cen vepřové pečeně s kostí a vepřové kýty bez kosti.The thesis is focused on the nature of market environment of selected commodity – pork meat, especially on the impact on developmental trends in the Czech Republic. It describes the development on domestic market with pork meat as well as the development on foreign market of European Union countries, in terms of demand and supply. The thesis is focused also on price formation in pork meat commodity vertical and competitiveness of Czech producers of pork meat on common market. The thesis analyses the business sphere and market concentration of meat-processing plants and slaughterhouses in the Czech Republic, when it refers to the largest domestic market players. The conclusion of the thesis is devoted to the analysis of price transmission in terms of the position of agricultural primary producers, industrial processors and final chains on the Czech market based on monthly prices of pork roast with bone and boneless pork leg.
Keywords:
cenová transmise; komoditní vertikála; tržní koncentrace; vepřové maso