Original title:
Vliv dietární intervence u kuřat na zastoupení mastných kyselin ve svalové tkáni
Authors:
Urbánková, Michaela Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo sledování vlivu přídavku zeleného krmiva drůbeže na obsah mastných kyselin ve stehenní a prsní svalovině. Pro experiment bylo využito 50 jedinců tří plemen. Prvním byl rychle rostoucí hybrid Ross 308, u kterého byli využiti kohoutci i slepičky, druhým středně rychle rostoucí hybrid JA 757 s využitím obou pohlaví a masno-nosné plemeno ISA Dual pouze s kohoutky. Doba výkrmu byla specifická pro každého hybrida zhruba 42-90 dnů. Krmení a napájení probíhalo ad libitum. Zelená píce byla přidávána přibližně dvě třetiny celého výkrmu všem jedincům stejně, a to v dopoledních hodinách. Byl zaznamenán statisticky významný rozdíl (P < 0,05) mezi plemeny, kde téměř vždy bylo největší zastoupení mastných kyselin u plemene Ross 308, mezi pohlavími nebyl zaznamenán statisticky průkazný rozdíl. Množství tuku a mastných kyselin se od sebe statisticky výrazně (P < 0,05) nelišilo.The aim of diploma thesis was monitoring the influence of grass in feed on content of fatty acids in chichen thighs and breast meat. For experiment there were used 50 chickens divided to three groups. The first one was fast growing hybrid Ross 308, the second one was middle growing hybrid JA 757 and the last one was combined hybrid ISA Dual. The fattening was specified for each hybrid from 42 till 90 days. Feedin and water supply was ad libitum. The fortified feed was intaken 2/3 of whole fattening for every hybrid. There were statistically significant differences (P < 0,05) between breeds. There was increase of fatty acids in hybrid thighs and breasts of Ross 308. This hybrid has the highest amount of fatty acids. Between males and females there was no statistically significant differences (P < 0,05).
Keywords:
drůbeží hybrid; mastné kyseliny; plemeno; stehenní a prsní svalovina; zelené krmivo