Home > Academic theses (ETDs) > Bachelor's theses > Zhodnocení provozních a ekonomických faktorů ovlivňujících výrobu mléka v konkrétním podniku zabývajícím se chovem holštýnských dojnic
Original title:
Zhodnocení provozních a ekonomických faktorů ovlivňujících výrobu mléka v konkrétním podniku zabývajícím se chovem holštýnských dojnic
Authors:
Chybiorzová, Tereza Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce je zaměřená na zhodnocení provozních a ekonomických faktorů ovlivňujících produkci mléka ve společnosti Netis, a.s., která se zabývá chovem holštýnských dojnic. Byly popsány technologie užívané v podniku pro chov skotu. Dále bylo sledováno množství dodaného mléka do mlékárny, včetně kvalitativních parametrů jako je obsah tuku a bílkovin. Následně byly sledovány průměrné ceny a tržby v závislosti na množství a kvalitě mléka. Data byla získána z kontroly užitkovosti a dalších interních systémů společnosti. Hodnocené období bylo 2016-2018. Po analýze dat bylo zjištěno, že rok 2017 byl pro podnik z hlediska množství dodaného mléka a nejvyšších dosažených tržeb nejúspěšnější. Tržby činily 143,2 milionu korun. V letech 2016-2018 bylo naměřeno nejmenší množství tuku i bílkovin v letních měsících, naopak nejvyšší obsah byl naměřen v zimních měsících. Vzhledem ke skutečnosti, že výkupní cena mléka je ovlivněna právě obsahovými složkami v mléce, byla tato cena v letním období nižší a v zimním období vyšší. Konkrétně v tomto podniku byla nejnižší cena za 1 kg mléka zjištěna v roce 2016 v měsíci červenec, a to 6,08 Kč a nejvyšší v roce 2017 v měsíci prosinec, a to 9,40 Kč.This bachelor thesis is focused on evaluation of operational and economic factors influencing milk production in company Netis, a.s. who is engaged in breeding Holstein dairy cattle. The technologies used in the dairy cattle breeding company were described. Furthermore, the quantity of milk delivered to the dairy was monitored, including quality parameters such as fat and protein content. Subsequently, average prices and sales were monitored depending on the quantity and quality of milk. The data was obtained from performance checks and other internal company systems. The evaluated period was 2016-2018. After analysing data, it was found that the year 2017 was the most successful year for the company in terms of a milk supply and an achievement of the highest sales. Revenues amounted to 143,2 milion crowns. In the years 2016-2018, the smallest amount of fat and protein was measured in the summer months, while the highest content was measured in the winter months. Due to the fact that the purchase price of milk is influenced by the components contained in milk, this price was lower in summer and higher in winter. Particularly in this company, the lowest price for 1 kg of milk was observed in July 2016 at CZK 6.08 and the highest price in December 2017 at CZK 9.40.
Keywords:
bílkoviny; ekonomika; holštýnský skot; mléko; tuk