Název:
Nové směry v technologii mražených krémů
Autoři:
Pastorková, Dominika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na výrobu mražených krémů a zmrzlin. Popisuje druhy použitých surovin a jejich vliv na jakost výsledného produktu. Mražené krémy se dle legislativy rozdělují na několik druhů, buď podle množství nebo typu suroviny. Zároveň se práce krátce věnuje historii vzniku zmrzliny a postupnému rozvíjení jed-notlivých technologií, které usnadnily nynější výrobu. Dále jsou zde zmíněny moderní způsoby zpracování mraženého krému, včetně nově použitých surovin. Nakonec práce popisuje současné trendy v servírování jakýchkoli mražených dezertů (gelato, mražený jogurt).The bachelor thesis is focused on the production of ice cream. The thesis describes usage of raw materials and their influence on the quality of the final product. Ice creams are divided into several categories, depending on quantity or kind of raw materials, according to valid legislation. Simultaneously, the thesis shortly pursues a history of ice cream and progressive developing technologies, which facilitated its production. There is mentioned modern methods of processing ice cream, including usage of the new ingredients. In conclusion, the thesis describes current trends in serving any kinds of frozen desserts (gelato, frozen yogurt).
Klíčová slova:
potravinářství; technologie výroby; zmrzlina