Original title:
Variabilita složení mléka na farmě
Authors:
Žitňanová, Natálie Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá rozdělením mléka podle stádia laktace tedy mléko nezralé neboli mlezivo, zralé mléko i starodojné. Také je zde rozdělení podle druhu bílkovin. Tato práce je zaměřená na kravské mléko, zabývající se popisem jednotli-vých složek mléka, jako je mléčný tuk, bílkoviny, laktóza, minerální látky, enzymy. Také uvádí znaky jakosti syrového kravského mléka – fyzikální i chemické vlastnosti, dále způsoby kontroly této jakosti. Způsoby získávání mléka, druhy dojení až po typy dojíren – tandemová, rybinová, paralerní a rotační. Mléko po dojení, což zahrnuje čiš-tění, filtraci, zchlazení a skladování mléka. Sanitace mléčných technologii a její pro-středky a provedení. Vlivy působící na mléko – vliv mikroklimatu, genetiky, fyziolo-gické vlivy, vliv onemocnění. A také vlivy, které působí na jednotlivé složky mléka.This bachelor thesis focuses on the distribution of milk by its stage of lactation, that is immature milk or colostrum and mature milk. There is distribution by protein type as well. Thesis is focused on dairy cow milk, describing its individual components such as milk fat, proteins, lactose, minerals enzymes and states signs of quality grade of raw milk – physical and chemical properties and means of quality assurance, means of milk production, varieties of milking and types of milking parlors – tandem, her-ringbone, parallel or rotaional. Thesis also describes milk after milking process, inclu-ding purification, filtration, cooling and storage, sanitation of milk technology and its resources and execution. Thesis deals with microclimate and genetics effect, physiolo-gical and illness influence on milk and its individual components as well.
Keywords:
dojírny; laktóza; mléčný tuk; sanitace; vlivy působící na mléko