Original title:
Možnosti uplatnenia topinamburu (Helianthus tuberosus L.) v potravinárstve.
Authors:
Zástavková, Katarína Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Bakalářská prace na téma: „Možnosti uplatnění topinamburu (Helianthus tuberosus L.) v potravinářství" se věnuje rostlině topinambur, její charakteristice, využití a účinkem na člověka. Teoretická část se zaobírá problematikou pěstovaní topinamburu, jeho nároky na stanoviště a podrobnější definicí morfologie, anatomie a chemického složení. Další část zahrnuje sklizeň, skladování hlíz a možnosti jejich zpracovaní. Na závěr teoretické části jsou přiblížené účinky na člověka spojené s diabetes mellitus 2. typu. Práce také zahrnuje praktickou část v podobě výroby pečiva s přídavkem topinamburové mouky a jeho senzorické hodnocení.Bachalor thesis on the topic: „The possibilities of using topinambour (Helianthus tu-berosus L.) in the food industry“ is devoted to the topinambour plant, charasteristics, utilization and effects on human. The theoretical part deals with topinambour cultivation and habitat requirements. More detailed definition of morphology, anatomy and chemical composition. The next section includes harvest, tuber storage and proccesing options. The end of the theoretical part is focusing on effects on humans associated with type 2 diabetes mellitus. The thesis also includes a practical part in the form of pastry production with addition of topinambour flour and sensory evaluation.
Keywords:
chemické složení; diabetes mellitus 2. typu; pěstování; topinambur; výroba pečiva