Original title:
Výskyt mykotoxinů v konzervovaných potravinách
Authors:
Vlčková, Jana Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce na téma Výskyt mykotoxinů v konzervovaných potravinách se zabývá sekundárními metabolity vláknitých mikromycetů – mykotoxiny a konzervačními postupy, které zabraňují výskytu vláknitých mikromycet v konzervovaném ovoci a zelenině. První část práce je zaměřena na význam, charakteristiku a morfologiii vláknitých mikromycet. Ve druhé části jsou popsány faktory, které produkci mykotoxinů v potravinách ovlivňují, význam konzervace ovoce a zeleniny, popis jednotlivých konzervačních metod a účinků mykotoxinů na lidský organizmus. Následující část je zaměřena na popis mykotoxikóz a dále na jednotlivé mykotoxiny, kterými jsou aflatoxiny, ochratoxin A, patulin, fumoniziny, deoxynivalenol a další. V závěrečné části jsou popsány legislativní limity pro jednotlivé mykotoxiny, výskyt mykotoxinů v konzervovaných potravinách z ovoce a zeleniny, detekce a prevence před jejich vznikem a výskytem v potravinách.The bachelor thesis Occurrence of mycotoxins in preserved foods concerns the secondary metabolites of filamentous micromycetes – mycotoxins and preservation processes, which prevent occurrence of filamentous mycromycetes in preserved fruits and vegetables. The first part is aimed to importance, characteristics and morfology of filamentous micromycetes. The second part describes factors, which influence production of mycotoxins in food, meaning of fruits and vegetables preservation, description of preservation methods and effects of mycotoxins on human organism. The following part is aimed to description of mycotoxicosis and on individual mycotoxins, which are aflatoxins, ochratoxin A, patulin, fumonisins, deoxynivalenol and more. Legislative limits for individual mycotoxins, occurrence of mycotoxins in preserved food from fruits and vegetables, detection and prevention of their production and presence in food are described in the final part.
Keywords:
konzervace; mykotoxiny; vláknité mikromycety