Original title:
Charakteristika jakostních parametrů kávy
Authors:
Štindlová, Adéla Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Účelem bakalářské práce bylo vypracovat literární rešerši na téma Charakteristika jakostních parametrů kávy. Text by měl čtenáři poskytnout komplexní informace o kávě, o procesu jejího zpracování se speciálním zaměřením na vnější faktory, které ovlivňují výslednou jakost kávových zrn, jako jsou podmínky pěstování, způsob posklizňové úpravy nebo stupeň pražení. Právě pražení je zřejmě nejdůležitějším krokem. Velmi výrazně se během něj mění chemické složení zrn a probíhají reakce, které zásadně ovlivňují konečnou podobu zrn. Neodmyslitelnou součástí celého procesu je hodnocení kávových zrn, kterému se práce také z velké části věnuje. Analýza se provádí jak u zelených, tak u pražených zrn, a to instrumentálními, ale zejména senzorickými metodami.The purpose of this bachelor’s thesis was to elaborated literature review of the Characteristics of coffee quality parameters. This thesis provides comprehensive information about coffee and focuses on the process of its treatment with the special emphasis on the external factors affecting the final quality of coffee beans, such as the growing conditions, post-harvest treatment and roasting degree. Roasting coffee is probably a paramount step. While roasting, the chemical composition of coffee beans varies distinctly and ongoing reactions affect the final form of grains fundamentally. Last but not least, this thesis also deals with the evaluation of coffee beans, which is an integral part of the whole process of coffee treatment. The analysis is carried out by instrumental but mainly by sensory methods, on both green and roasted beans.
Keywords:
jakost; káva; kávová zrna; pražení kávy; příprava kávy; senzorické hodnocení; zpracování kávy