Název:
Polymorfismus genu CYP2E1 ve vztahu k hladině skatolu a androstenonu kanců
Autoři:
Táflová, Michaela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývá tím, jak může polymorfismus v tomto genu ovlivnit metabolismus skatolu a androstenonu v játrech kanců. Akumulace těchto látek v tukové tkáni způsobuje nežádoucí zápach kančího masa, který negativně ovlivňuje využití kanečků ve výkrmu. Selekce jedinců se známými polymorfismy v genu CYP2E1, které prokazatelně snižují hladinu skatolu v tukové tkáni, by mohla být řešením, které by nemělo dopad na welfare zvířat, a pomocí kterého by mohlo dojít ke zlepšení kvality masa a ekonomiky chovu. V této práci byla izolována DNA z 90 vzorků krve prasniček, kanců a kastrátů. Tyto vzorky byly následně osekvenovány metodou Sangerova sekvenování, za účelem zjištění frekvence alel a genotypů pro zjišťované polymorfismy. Byla provedena asociační analýza zjištěných genotypů a naměřených hodnot skatolu a androstenonu. Vzhledem k nízkému počtu vzorků s vyšší naměřenou hodnotou složek kančího pachu, nebyly nalezeny statisticky průkazné rozdíly mezi genotypy a těmito znaky.This thesis discusses how polymorphism in this gene can affect the metabolism of the skatole and androstenone in boar's livers. The accumulation of these substances in adipose tissue causes an undesirable odor of entire male meat which negatively affects the use of boars in fattening. Using selection of individuals with CYP2E1 polymorphisms which provably reduce skatole levels in adipose tissue could be a solution that would not affect animal welfare and could improve meat quality and breeding economy. The DNA from 90 samples of gilts, entire male pigs and castrated male pigs blood was isolated. These samples were sequenced by the Sanger sequencing method to determine the frequency of alleles and genotypes of given polymorphisms. There was association analysis of observed genotypes and measured values of skatole and androstenone performed. Due to the low quantity of samples with higher measured values of boar taint components, no statistically significant differences were found between genotypes and these traits.
Klíčová slova:
cytochrom P450; genetická selekce; kančí pach; kvalita masa