Original title:
Nové trendy vo výžive vykrmovanej hydiny
Authors:
Janušková, Anna Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zaobývá jednotlivými druhy drůbeže, které se chovají pro výkrm. Informuje o odlišnostech jejich trávicího traktu. Dále uvádí, které hybridy se nejčastěji vykrmují a jaké výkrmové parametry u nich sledujeme. Věnuje se jednotlivým krmivům, které se používají ve výživě vykrmované drůbeže. Dále jejich zpracování, kompletním krmným směsím a třídění podle jednotlivých vývojových stádií, kterým jsou zkrmované. Také se věnuje dopravníkovým systémům na přepravu krmiva využívaným ve velkochovech. V následujících kapitolách se pojednává o antinutričních látkách a antibiotikách obsažených v krmivech pro vykrmovanou drůbež a jejich dopad na zdraví. Mezi tyto látky patří mykotoxiny, dioxiny, těžké kovy aj. Práce dále uvádí dvě výživové normy pro vykrmované brojlery. Jedna norma uvádí výživové hodnoty pro vykrmované brojlery z roku 2007. Druhá norma uvádí výživové hodnoty pro brojlera COBB 500 z roku 2018. Tyto normy práce porovnává a v závěru uvádí jednotlivé změny.This bachelor thesis is about different types of poultry that are kept for fattening. It informs about differences of their digestive tract. It also states which hybrids are most often fattened and what fattening parameters we follow. It deals with individual feeds that are used in fattening poultry nutriotion. Furthermore, their processing, complete feed mixtures and sorting according to individual developmental stages to which they are fed. It is also about conveyor systems for the transport of feed used in farms. The following chapters deal with antinutritional substances and antibiotics contained in feed for fattened poultry and their impact on their health. These substances include mycotoxins, dioxins and heavy metals and other. The work also sets out two nutritional standards for fattening broilers. One standard lists the nutritional values for fattened broilers from 2007. The second standard lists the nutritional values for the COBB 500 from 2018. We are comparing standards in the work and present the changes at the end.
Keywords:
antinutriční látky; drůbež; krmiva; normy; výkrm