Original title:
Dosažitelný stupeň prokvašení ve vztahu k ječmeni
Authors:
Zárubová, Emílie Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V bakalářské práci na téma „Dosažitelný stupeň prokvašení ve vztahu k ječmeni“ byly zpracovány informace vztahující se k dosažitelnému stupni prokvašení u piva. Na začátku práce jsou uvedeny informace o ječmeni jarním, jeho historii, anatomické stavbě či chemickém složení zrna. Dále jsou popsány požadavky na odrůdy sladovnického ječmene a je charakterizováno několik důležitých odrůd. Velmi důležitou kapitolou je kapitola o fermentaci, jejím průběhu a jednotlivých typech. Stěžejní kapitolou je kapitola o možnostech stanovení fermentability a faktorech, které ji ovlivňují. Dále je zpracována tématika Českého piva včetně požadavků, které musí být splněny, aby bylo pivo zařazeno pod CHZO České pivo. Ke konci obsahuje práce kapitoly o výrobě piva, dílčích fázích výroby, ale i o surovinách potřebných k výrobě piva.In my bachelor thesis on “Achievable degree of fermentation in relation to barley” I am dealing with chapters related to achievable degree of beer fermentation. At the beginning of the work, there are information about spring barley, its history, anatomical structure and chemical composition of the grain. Hereafter, the requirements for malting barley varieties are described and several important varieties are characterized. Very important is the chapter about fermentation, its course and individual types. The core is a chapter on the possibilities of determining fermentability and the factors that affect it. Furthermore, the theme of Czech beer is processed, including the requirements for beer to be included under the CHZO Czech beer. The work also includes chapters on beer production, partial stages of production, as well as raw materials needed for beer production.
Keywords:
fermentabilita; fermentace; ječmen jarní; pivo; české pivo