Original title:
Sledování variability základních kvalitativních parametrů zrna pšenice ozimé vyprodukované v oblasti Moravskotřebovska
Authors:
Kužílková, Magdaléna Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá problematikou kvality zrna pšenice ozimé. Důraz byl kladen na variabilitu jednotlivých kvalitativních parametrů vzorků odebraných ve výkupu zemědělských komodit v Moravské Třebové. V literární části byla popsána hlavní a doplňková kritéria hodnocení jakosti pšenice. Byl zde zmíněn význam pšenice, její botanická charakteristika a složení zrna. Dále byly popsány vlivy působící na kvalitu zrna. Byly popsány různé účely pěstování pšenice a různé jakostní třídy. V metodice byla charakterizována oblast, kde byla pšenice pěstována, také zde byla uvedena charakteristika použitých odrůd, jejich předpokládané kategorie kvality a jejich vlastnosti. Byla hodnocena kvalita sklizeného zrna osmi lokálních pěstitelů ve vztahu k vybrané odrůdě a výnosu. Ve vzorcích byly stanoveny jednotlivé parametry a vzorky byly zařazeny do jakostních tříd. Cílem práce bylo vypracovat literární rešerši a nashromáždit data o kvalitě zrna ve výkupu zemědělských komodit. Dalším cílem bylo tato data zpracovat a zhodnotit.The bachelorˈs thesis deals with problematics of wheat grain quality. It focuses on variability of quality parameters of samples collected in Moravská Třebová in a company that specializes on agricultural commodity trading. In the literary research there were described main and supplementary criteria of wheat grain quality. The importance of wheat, botanical characteristics and grain composition was mentioned. There were also described factors influencing grain quality. Different purposes of cultivation and categories of quality were delineated. In the methodics there was described the region where the wheat was cultivated. Also varieties and their characteristics were mentioned. The quality of harvested grain that came from eight local farmers according to chosen cultivar and achieved yield was evaluated. In the samples there were parameters measured and each sampleˈs quality classes were classified. The main purpose of this thesis was to make a literary research and complete data of the grain quality in the company in Moravská Třebová. The next purpose was to process this data and evaluate them.
Keywords:
kvalita zrna; obilniny; odrůdy; pšenice; výnos