Original title:
Vliv výživy na složení mléka dojnic
Authors:
Čumová, Klára Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá především výživou a jejím vlivem na složení mléka doj-nic. V první části je popsána fyziologie a anatomie mléčné žlázy, dále pak trávicí trakt zaměřený na specifika, která se u přežvýkavců vyskytují – například ruminace (přežvykování), motorika předžaludků, trávení jednotlivých živin v bachoru a tenkém střevě. Další část se zabývá mlékem a jeho hlavními složkami, mezi které patří bílkoviny, cukry a tuky, a také složkami minoritními jako je močovina, kyselina citrónová, volné mastné kyseliny a ketolátky. Popsány jsou základy výživy, techniky krmení, a především vliv výživy na jednotlivé složky mléka. Vzhledem k tomu, že dokážeme výživou ovlivnit složení mléka, můžeme naopak jeho hodnocením zjistit úroveň výživy a metabolismu dojnic. V závěrečné části bakalářské práce jsou představeny i ostatní důležité vlivy, které způsobují změnu složení mléka, a ne vždy je můžeme ovlivnit. Je to například genetika, plemeno, věk a další.This bachelor thesis deals mainly with nutrition and its influence on milk composition of dairy cows. The first part describes the physiology and anatomy of the mammary gland, as well as the digestive tract focused mainly on the specifics that occur in ruminants - for example ruminations, motorics of the pre-stomachs, digestion of individual nutrients in the rumen and small intestine. The next section deals with milk and its main compo-nents, including proteins, sugars and fats, as well as minor components such as urea, citric acid, free fatty acids, and ketone bodies. Basics of nutrition, feeding techniques and primarily the effect of nutrition on individual components of milk are described. Given that we are able to influence nutritional composition of milk by nutrition we can determine by its evaluation the level of nutrition and metabolism of dairy cows. In the final part of the thesis are also presented other important influences that cause the chan-ge of milk composition and we can not always influence them, such as genetics, breed, age and more.
Keywords:
dojnice; krmivo; krmná dávka; mléko; mléčná žláza; výživa