Original title:
Význam vybraných biologicky aktívnych látok na zdravie človeka
Authors:
Koczková, Katarína Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce je literární rešerší k tématu "Vliv vybraných biologicky aktivních látek na zdraví člověka"s hlavním zaměřením na biologicky aktivní látky v potravinách, které jsou důležité pro zdraví mozku. Práce poskytuje přehled literatury z nejnovějších výzkumů o mastných kyselinách, polyfenolech, flavonoidech, vitamínu B, vitaminu D a ostatních skupin biologicky aktivních látek, se zaměřením na jejich charakteristiku, výskyt v potravinách a jejich vliv na zdraví mozku. Onemocnění mozku ve formě mozkově cévních a neurodegenerativních poruch jsou jednou z hlavních příčin úmrtí ve světě. Při prodlužování průměrné délky lidského života se u starších lidí předpokládá stále větší výskyt těchto nemocí. Výživa může hrát podstatnou roli v prevenci a případné léčbě těchto významných civilizačních onemocnění budoucnosti.This bachelor thesis is a literary research on „ Effect of selected biologically active compounds on human health“ and focusses mainly on biologically active compounds of food significant for healthy brain. This work provides an overview of the latest research on fatty acids, polyphenols, flavonoids, vitamins B, vitamin D and other groups of biologically active compounds, focusing on their characteristics, occurrence in food and their impact on brain health. Cerebrovascular and neurodegenerative disorders are one of the major causes of death in the world. Increase in the average life expectancy of humans assumes an increasing occurrence of these diseases. Nutrition can play an essential role in the prevention and potential treatment of these future important diseases of affluence.
Keywords:
biologicky aktivní látky; flavonoidy; mozek