Original title:
Kritické zhodnocení pojmu "superpotravina"
Authors:
Peňáková, Jana Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá pojmem “superpotravina“ a za cíl si klade jeho kritické zhodnocení. Vymezuje tento pojem a objasňuje ošetření legislativou. Specifikuje fyziologické účinky vybraných složek superpotravin, jako jsou vláknina, hodnotné tuky, vitaminy, minerální látky, antioxidanty a proteiny. Práce se zaměřuje na vybrané druhy tuzemských superpotravin, na jejich složení a příznivé účinky na zdraví.The bachelor thesis deals with the term "superfood" and aims at its critical evaluation. It defines this term and clarifies treatment by legislation. It specifies the physiological effects of selected superfoods, such as dietary fiber, healthy fats, vitamins, minerals, antioxidants and proteins. The work focuses on selected types of domestic superfoods, their composition and beneficial effects on health.
Keywords:
antioxidanty; hodnotné tuky; minerální látky; proteiny; superpotraviny; vitamíny; vláknina