Original title:
Elektrochemický biosensor pro deteci patogenních bakterií v potravinách
Authors:
Jankovský, Viktor Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem teoretické části této práce je shrnout nejdůležitější patogenní bakterie v potravinách, popsat nejdůležitější charakteristiky vybraných bakterií, dopad na lidské zdraví a nejvyužívanější léčbu. Dalším tématem zahrnutým v teoretické části je pojedná-ní o klasických kultivačních, ale i moderních přístrojových metodách detekce bakterií. Poslední kapitola diskutuje nezbytné elektrochemické metody použité během praktické-ho experimentu. Praktická část je zaměřena na ověření funkčnosti elektrochemického biosenzoru pro detekci patogenních bakterií. Pozornost je věnována čištění zlatých elektrod, nane-sení tenké thiolové vrstvy, aktivaci povrchu, imobilizaci protilátek a bakterií a následně elektrochemickému kvantitativnímu stanovení koncentrace bakterií. Vzhledem k tomu, že konstrukce biosenzoru představuje poměrně obtížný a náročný experiment, je velký důraz kladen na všechny dílčí kroky konstrukce biosenzoru, aby bylo možno ověřit správnost postupu. Posledním bodem praktické části je analýza a interpretace výsledků.The aim of the theoretical part of this work is to summarize vital pathogenic bacteria in the foodstuff, describe the essential characteristics of the chosen bacteria, the health consequences and the most-often used treatment. Next topic included in the theoretical part is treatise about not only the classical cultivational but also the modern technical methods used to detect bacteria. The last chapter discusses the essential electrochemical methods used in the practical experiment. The practical part is focused on the verification of the electrochemical biosensor functionality which is used for the detection of pathogenic bacteria. Special attention is paid to the cleaning of the gold electrodes, application of the thin thiol layer, activation of the surface, immobilization of the antibodies and bacteria and also to the electroche-mical-quantitative determination of the bacteria concentration. Considering that the bio-sensor construction represents a quite complicated experiment, it was necessary to em-phasize all the partial steps of the biosensor's construction so that it was possible to veri-fy the correctness of the procedure. The last step of the practical part is the analysis and interpretation of the results.
Keywords:
bezpečnost potravin; biosenzory; patogenní bakterie