Original title:
Způsoby solení sýrů
Authors:
Glanzová, Štěpánka Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá problematikou ohledně nasolování sýrů. V prvotní části této práce se zaměříme na obecné dělení sýrů, ve kterém je popsáno, jak rozeznávat různé druhy výroby sýrů a rozdíly mezi nimi. Zaměření proběhne i na celkovou výrobu sýrů, kde je popsáno, jakým způsobem můžeme výrobu ovlivnit, ale také, z jakých surovin sýr vyrábíme. Závěrečnou kapitolou je pak samotné solení sýrů, ve kterém je důkladně rozebrán vliv soli na sýr, a to i včetně přesné specifikace dle typu sýru, který vyrábíme. Cílem této práce je seznámit čtenáře s celkovou výrobou sýru, jaké má solení vliv na výsledný sýr a jaké vady může špatné nasolení způsobit.This bachelor thesis deals with the issue of salting cheeses. In the first part of thesis, we will focus on the general sorting of cheese, which describes how to distinguish different types of cheese production and the differences between them. The focus will also be on cheese production, where we can describe how we can influence production, but also what raw materials we use to produce cheese. The final chapter is the salting of the cheese itself, in which the effect of salt on cheese is thoroughly analyzed, including the exact specification according to the type of cheese we produce. The aim of this work is to acquaint the reader with the overall production of cheese, what is the effect of salting on the result cheese and what defects can cause bad salting.
Keywords:
syrovátka; sýr; sůl; výroba; zrání