Original title:
Výkrm jatečného skotu
Authors:
Žák, Martin Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na problematiku výkrmu jatečného skotu. Zmiňuje se o významu, současně chovaných užitkových typech a stavech skotu. V tuzemsku se stavy od roku 2011, kdy byly na historickém dně, pozvolně zvyšují. Ve světě jsou stále největšími chovateli skotu Indie, Brazílie, Čína a USA. Mezi jatečný skot řadíme všechny chované kategorie: telata, mladý skot, jalovice, voli, býky a krávy. Specializovaný výkrm je v tuzemsku nejtradičnější hlavně u býků a v současnosti i jalovic. Telata, mladý skot a voli jsou specializovaně vykrmováni spíše výjimečně. Tyto údaje potvrzují i počty porážek v tuzemsku. Zahraniční obchod je v České republice v posledních letech v kurzu, čísla vyvezených živých zvířat rostou. Všechny kontinenty světa mezi lety 1990 a 2013 navýšily produkci hovězího masa i stavy skotu, v Evropské unii tomu je právě naopak, stavy skotu i produkce hovězího masa klesly o 50 %. Technologie a techniky výkrmových chovů mají u nás tradici, nicméně je tento systém stále lehce opomíjen. Přednost v investicích a rekonstrukcích mají v současnosti hlavně produkční systému dojnic, odchovny mladého skotu apod. K vykrmovaným zvířatům by se mělo přistupovat stejně jako k vysokoprodukčním dojnicím. Jatečná zvířata máme možnost hodnotit podle celé řady kritérií, kam řadíme například přírůstky hmotnosti, jatečná výtěžnost, porážkové hmotnosti a řadu dalších. Současným žhavým tématem je kvalita masa, protože spotřeba hovězího masa není vysoká, jako byla v minulosti. Na kvalitu masa má vliv spousta faktorů, které nikdy nepůsobí izolovaně, ba naopak se vzájemně ovlivňují.The bachelor thesis is focused on the issue of fattening cattle for slaughter. It mentions the importance of bovine animals, the breed types of livestock species and the state of cattle. In the Czech Republic, cattle have been slowly increasing since 2011, when they were on the historic bottom. In the world, they are still the largest livestock breeders in India, Brazil, China and the US. Among the cattle for slaughter, we include all the bovine livestock categories: calves, young cattle, heifers, oxen, bulls and cows. Specialized fattening is the most traditional in the Czech Republic, especially for bulls and heifers. Calves, young cattle and oxen are specially fattened rather exceptionally. These figures also confirm the number of slaughters in the Czech Republic. Foreign trade is in the Czech Republic in recent years, the number of exported live animals is growing. All continents of the world between 1990 and 2013 have increased beef and cattle production, in the European Union, on the contrary, cattle and beef production have fallen by 50%. The technology and techniques of fattening have tradition in our country, but this system is still slightly neglected. Priority in investment and reconstruction is mainly the production system of dairy cows, rearing young cattle, etc. The fattening animals should be treated as well as high-yield dairy cows. We can judge slaughter animals according to a number of criteria, such as weight gains, slaughter yield, slaughter weight and many others. The current hot topic is the quality of meat because the consumption of beef is not as high as it used to be in the past. The quality of the meat is influenced by a number of factors that never act in isolation, but on the contrary affect each other.
Keywords:
hovězí maso; jatečný skot; technologie výkrmu; výkrm