Original title:
Stanovení selenu v mořských rybách
Authors:
Zlámalová, Lucie Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce se věnuje stanovení koncentrací selenu a rtuti v mořských rybách. Teoretická část je věnována charakteristice selenu, toxicitě, výskytu, biochemickým funkcím a vztahu selenu a rtuti v rybách. Praktická část se zabývá stanovením selenu a rtuti ve čtrnácti druzích ryb, které byly zakoupeny čerstvé nebo vakuově balené v tržní síti v České republice. Analýza obsahu selenu byla provedena pomocí atomové absorpční spektrometrie s elektrotermickou atomizací. Stanovení celkové rtuti bylo provedeno pomocí jednoúčelového absorpčního spektrometru AMA 254. Výsledky celkové rtuti byly následně porovnány s legislativními limity dle Nařízení Komise (ES) č. 629/2008. Pro selen byly vypočteny hodnoty přínosu pro zdraví Se-HBV.This master thesis is dedicated to the determination of concentration of selenium and mercury in seafood. The theoretical part is devoted to the selenium characteristics, toxicity and occurrence of the biochemical functions of selenium and the relation of selenium and mercury in fish. The practical part deals with the determination of selenium and mercury in fourteen species of fish that have been purchased fresh or vacuumed in chains store in the Czech Republic. Analysis of the selenium content was performed by atomic absorption spectrometry with electrothermal atomization. Determination of the total mercury content was performed with using atomic absorption spektrometer AMA 254. Results of total mercury contents were compared with legislative limits as per Commission Regulation (EC) No. 629/2008. Selenium Health Benefit Values Se-HBV were calculated.
Keywords:
atomová absorpční spektrometrie; ryby; selen