Original title:
Spirulina- funkční potravina
Authors:
Zakharova, Veronika Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Modrozelená vláknitá sinice Spirulina je objektem řady studií více než 50 let. Na počátku výzkumu vesmírných programů řada vědců považovala Spirulinu za “Potravinu budoucnosti”, a to nejen díky svému unikátnímu složení, ale také z hlediska získání obrovského množství biomasy. Tato práce je zaměřená na přehled obsahových látek a jejích vlivu na zdraví člověka. Dále je popsaná problematika závislosti způsobu zpracování biomasy Spirulina a obsahových biologicky aktivních látek.Microalgae Spirulina is the subject of many studies during more that 50 years. At the beginning of space program research, many different scientists considered the Spirulina as “Food of the future” and “Space food”. It happened only because of unique nutri-tion of this product, but also in terms of growing and possibility of multiple and repro-duce even artificial light and conditions. In this work I would like to put attention to review of this functional substances and their effect on human health. Follow this big and important part of my article, we could also look at problem of Spirulina biomass production and the content of biologi-cally active substances in this unique and very interesting product.
Keywords:
biologicky aktivní látky; funkční potraviny; spirulina platensis