Original title:
Vliv původu a strategie chovu na nutriční hodnotu produkovaných lososovitých ryb.
Authors:
Trybulovský, Filip Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Ve své práci jsem se zabýval vlivem původu a strategií chovu produkovaných lososovitých ryb na nutriční hodnotu svaloviny. Jednalo se o pstruha duhového, sivena amerického a mezidruhového hybrida, tzv. sivena „alsaského“ (kříženec Salvelinus alpinus × S. fontinalis). Byly provedeny dva krmné testy. Oba testy byly realizovány v experimentálním recirkulačním systému Oddělení rybářství a hydrobiologie MENDELU v Brně. U ryb se měřily jejich délkohmotnostní ukazatele, ze kterých byly následně vypočítány jednotlivé indexy, produkční a kondiční parametry. Dále byla u ryb stanovena výtěžnost a viscerosomatický index. Pro zhodnocení nutriční hodnoty byl zjištěn obsah tuku, bílkovin a sušiny ve svalovině ryb. V prvním testu se dále zkoumal vliv sníženého nasycení kyslíku (pod 70 %) oproti normálnímu nasycení kyslíkem (kolem 100 %). V Testu č. 1 bylo použito krmivo Biomar Efico Enviro 920, Focus Plus s přídavkem imunostimulantů a Advance s větším zastoupením rostlinných komponentů. U těchto krmiv nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly na produkční a kondiční parametry, délkohmotnostní ukazatele a výtěžnost. Největší podíl obsahu tuku ve svalovině (7,66 %) byl u krmiva Focus Plus. Obsah sušiny a bílkovin ve svalovině byl podobný. Největší vliv sníženého O2 byl vidět u obsahu tuku ve svalovině. U krmiva Efico Enviro 920 to bylo na statisticky významné úrovni (p=0,03, resp. 0,042). Hodnoty výtěžnosti byly vyšší u ryb při sníženém nasycení kyslíkem. To mohlo být zapříčiněno tím, že ryby při sníženém O2 nepřijímaly tolik krmiva a neměly tolik vnitřnostního tuku. V Testu č.2 byl zaznamenán největší rozdíl v procentuálním přírůstku ryb, nejvyššího přírůstku dosáhl pstruh duhový ve Var. 1 (238,8 %), nejnižšího přírůstku dosáhl siven americký ve Var. 4 (122,43 %). U produkčních a délkohmotnostních parametrů nebyly zjištěny statisticky významné rozdíly. Největší výtěžnost byla zaznamenána u sivena alsaského (88,47%) ve Var. 5.In my work, I was dealing with the influence of the origin and strategies of breeding of produced salmonid fish on the nutrition value of the muscle. Rainbow trout, brook trout and interspecific hybrid of Salvelinus alpinus and S. fontinalis were analyzed. Two feed tests were performed. Both tests were carried out in an experimental recirculating system at the Department of Fisheries and Hydrobiology at the Mendel University in Brno. Length-weight parameters of fish were measured, from which individual indices, production and conditional parameters were subsequently calculated. In addition, the yield and viscerosomatic index were determined. The content of fat, proteins and dry matter of the fish muscle was determined and used for nutrition value evaluation. The effect of reduced oxygen saturation (below 70 %) compared to normal oxygen saturation (around 100 %) was also analyzed in the first test. In Test 1, feedstuff Biomar Efico Enviro 920, Focus Plus with the addition of immunostimulants and Advance with a higher proportion of plant components were used. No statistically significant differences in production and conditional parameters, length-weight ratios and yields were registered for these feeds. The highest percentage of fat content in the muscle (7.66 %) was in fish fed Focus Plus. The dry matter and protein content of the muscle was similar. The greatest effect of reduced O2 was noticed in the fat content of the muscle. For a group of fish fed Efico Enviro 920, it was statistically significant (p = 0.03 and 0.042). Yield values were higher in a group with reduced oxygen saturation. This could be the result of lower intake of feed at the reduced O2 and lower amount of internal fat. In Test 2, the largest difference was recorded in the percentage production of fish. The highest increase was achieved by rainbow trout in Var. 1 (238.8 %) and the lowest increase was achieved by brook trout in Var. 4 (122.43 %). No statistical significant differences in production and length-weight parameters were registered. The highest yield was recorded in the hybrid (88.47 %) in Var. 5.
Keywords:
nutriční hodnoty; pstruh duhový; siven alsaský; siven americký; snížený obsah O2