Original title:
Zkrmování pšenice s vyšším obsahem anthokyanů u nosnic v závěru snášky
Authors:
Trněná, Iva Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit vliv zkrmování pšenice s vyšším obsahem anthokyanů u nosnic na konci snáškového cyklu v porovnání s krmením běžnou pšenicí bez anthokyanů. Mezi hodnocené parametry byly zahrnuty hmotnost slepic, spotřeba krmiva, snáška, hmotnost a kvalita vajec a biochemický profil krve nosnic. Do experimentu bylo použito 30 nosnic hybridní kombinace Bowans Brown v 69 týdnech věku. Nosnice byly rozděleny do dvou skupin po 15 kusech. První skupina byla kontrolní, krmená běžnou odrůdou pšenice Bohemia s nízkým obsahem anthokyanů a druhá skupina byla pokusná - krmená barevnou pšenicí odrůdy RU 687-12 s vysokým obsahem antokyanů. V rámci experimentu se u nosnic sledovala snáška vajec, spotřeba krmiva, hmotnost zvířat a byly vyhodnoceny jakostní znaky vajec. Při ukončení pokusu byla odebrána krev na biochemické vyšetření. Výsledky obou skupin byly mezi sebou porovnávány. Z výsledků statistického posouzení vyplývá, že krmení pšenicí RU 687-12 průkazně ovlivnilo spotřebu krmiva a snášku, která byla vyšší než u skupiny pokusné. Vejce slepic pokusné skupiny měla ale průkazně nižší hmotnost. Nicméně celková produkce vaječné hmoty byla u pokusné skupiny průkazně vyšší (P = 0,04). Při sledování kvality vajec bylo zjištěno průkazně vyšší zastoupení žloutku a vyšší hmotnost žloutku, ale také nižší zastoupení bílku ve vejcích pokusné skupiny. Biochemickým rozborem krve byla prokázána vyšší koncentrace albuminu v krevní plazmě nosnic pokusné skupiny. Ostatní sledované parametry se průkazně nelišily. Na základě výsledků experimentu můžeme konstatovat, že zkrmování pšenice s vyšším podílem anthokyanů mělo pozitivní vliv na užitkovost nosnic vyjádřenou počtem vajec, produkcí vaječné hmoty a vyšším podílem žloutku.The aim of this diploma thesis was to evaluate the influence of feeding of wheat with higher content of anthocyanins in laying hens at the end of the laying cycle compared to feeding common wheat without anthocyanins. The measured parameters included hen weight, feed consumption, laying, weight and quality of eggs and biochemical profile of hen's blood. 30 hens of the Bowans Brown hybrid combination were used in the experiment at 69 weeks of age. Layers were divided into two groups of 15 pieces. The first group was control, fed with a common wheat variety Bohemia with low anthocyanins and the second group was experimental - fed with RU 687-12 wheat colored wheat with high anthocyanin content. In the experiment, the egg laying, feed consumption, animal weight, and egg quality were evaluated in laying hens. At the end of the experiment, blood was taken for biochemical examination. The results of both groups were compared between each other. The results of the statistical assessment show that the feeding of wheat RU 687-12 has significantly influenced the feed and feed consumption, which was higher than in the experimental group. However, the hen eggs of the experimental group had a significantly lower weight. However, the total egg production was significantly higher in the experimental group (P = 0.04). Egg quality was found to be significantly higher in yolk and a higher weight of yolk, but also a lower proportion of white egg in the experimental group. Biochemical analysis of blood showed a higher blood albumin concentration in the blood plasma of the experimental group. The other monitored parameters did not differ significantly. Based on the results of the experiment, we can state that the feeding of wheat with a higher proportion of anthocyanins had a positive effect on the performance of the laying hens, expressed by the number of eggs, the production of egg mass and the higher proportion of yolk.
Keywords:
anthokyany; barevné pšenice; biochemie krve; nosnice; pšenice setá; snáška; vejce