Original title:
Antibakteriální účinky propolisu
Authors:
Švoncová, Adéla Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V současné době poměrně rychle roste vědecký zájem o problematiku propolisu. Jsou prokázány jeho antibakteriální, antivirové, antimykotické, imunostimulační a další účinky, které jsou prospěšné pro lidský organismus. V práci jsem se zabývala zejména antibakteriální aktivitou propolisu, kterou jsem prokazovala pomocí diskové difuzní metody a metodou růstových křivek. Současně byl sledován i obsah polyfenolických látek pomocí Folin-Ciocalteho činidla. Pro tento účel byl použit vzorek propolisu pocházející z rodinných úlů, z něhož byly zhotoveny extrakty za použití dvou rozpouštědel odlišných koncentrací. První série vzorků byla extrahována pomocí ethanolu a octanu ethylnatého na třepačce. Druhá série vzorků byla odpařena za pomoci vakuové odparky a získaný odparek byl zpětně naředěn na použitou koncentraci. Výsledky ukazují, že nejvyšší průměrný obsah fenolických látek byl v extraktu propolisu v 96 % ethanolu. I přes vědecké studie, píšící o propolisu jako o přírodním antibiotiku, žádný z takto připravených extraktů nevykazoval antimikrobiální aktivitu vůči použitým mikroorganismům.Currently, there is fast growing scientific interest about propolis issue. It's antibacterial, antivirus, antimycotic, immunostimulatory and other effects, beneficial for human organism, have been proven. I have focused mostly on antibacterial effect of propolis, which i proved using disc diffusion method and growth curves method, using propolis sample from hive and making extracts with use of two dissolvents with different concentration. First set of samples, containing two different concentrations, was extracted using ethanol and ethyl acetate in laboratory mixer. Second set of samples was made from evaporate, using vacuum evaporator, and then diluted to used concentration. Despite scientific studies, describing propolis as natural antibiotic, none of used extracts showed antimicrobial activity against tested cultures. According to the results the highest amount of phenolic compounds was in 96% ethanol propolis extract. Despite a large number of studies focused on antibacterial activity of bee products, it has not been proven.
Keywords:
propolis; včela medonosná; včelí produkty