Original title:
Využití biochemického vyšetření krve v hodnocení výživy a metabolismu brojlerových kuřat
Authors:
Šipošová, Aneta Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se na základě krmného experimentu zabývá vlivem nutričního deficitu ve výživě brojlerových kuřat na parametry biochemického profilu krve a sledování dynamiky změn stanovených parametrů krve v závislosti na věku brojlerových kuřat. Cílem bylo ověřit, zda snížení koncentrace živin v krmné směsi ovlivní biochemické parametry krve a zda je možno sledované biochemické parametry využívat jako diagnostické ukazatele poruch metabolismu vznikajících v souvislosti s chybami ve výživě kuřat. Pro pokus byla použita brojlerová kuřata hybridní kombinace Ross 308, která byla rozdělena do skupin. Kontrolní skupina byla v průběhu experimentu krmena standardní granulovanou krmnou směsí BR2 a následně BR3. Kuřata skupiny pokusné I byla krmena standardní směsí BR2, která byla smíchána s pšenicí (v přibližném poměru 1:1) a pošrotována. V druhé třetině experimentu byla vytvořena pokusná skupina II (z části kuřat původní pokusné skupiny I), která byla dále krmena stejně jako kuřata skupiny kontrolní. Statisticky průkazný rozdíl (P ≤ 0,05) byl mezi všemi skupinami při hodnocení vývoje hmotnosti po celou dobu výkrmu. V rámci hodnocení biochemického profilu krve, resp. hodnocení enzymů, makroprvků, ukazatelů dusíkatého a energetického metabolismu, byly mezi skupinami zjištěny občasné průkazné rozdíly, nicméně výsledků experimentu vyplývá, že stanovované biochemické parametry krve nejsou citlivými indikátory navozeného nutričního deficitu. Mnohem citlivějším indikátorem živinového deficitu byly rozdíly v živé hmotnosti kuřat a konverzi krmiva. Při vyhodnocení dynamiky změn sledovaných parametrů v závislosti na věku byly zjištěny průkazné změny v některých hodnotách. Ke zvýšení došlo u ALT = alaninaminotransferáza, GGT = gama-glutamyltranferáza, LD = laktátdehydrogenáza, sodíku, draslíku, chloridů, hořčíku a celkové bílkoviny. Naopak průkazný pokles hodnot byl zjištěn u ALP = alkalická fosfatáza, kyseliny močové a močoviny. Na základě provedeného experimentu můžeme konstatovat, že biochemické vyšetření krve není citlivým indikátorem nutričního deficitu brojlerových kuřat. Při interpretaci výsledků vyšetření biochemických parametrů krve je navíc nutno zohledňovat věk kuřat, protože množství parametrů se v průběhu výkrmu průkazně mění.This diploma thesis, which is based on the feeding experiment, deals with the influence of nutritional deficiency in broiler chickens nutrition on parameters of biochemical blood profile and subsequent determination of the dynamics of changes of specified blood parameters depending on the age of broiler chickens. The aim was to verify whether reducing nutrient concentration in the feed mixture has affected the biochemical blood profile and whether the biochemical parameters observed could be used as indicators of metabolic disorders arising from mistakes in chicken nutrition. For the experiment were used the hybrid broiler chickens Ross 308, which were divided into groups. Chickens of the control group were fed a standard granular feed mixture of BR2 and subsequently BR3 during the experiment. Chickens of the experimental group I were fed with a standard mixture of BR2 that was mixed with wheat (in ratio approximately 1:1) and mashed. In the second third of the experiment, was created experimental group II (a part of the chickens of the original test group I), where chickens were fed the same as the control group. The statistically significant difference (P ≤ 0.05) was among all groups in the assessment of weight of broiler chickens for the whole of the fattening depending on the age of chickens. Within the biochemical blood profile, resp. the evaluation of enzymes, macro elements, indicators of nitrogen and energy metabolism, some differences between groups were also statistically significant. However, the results of the experiment show that the determined biochemical parameters are not sensitive indicators of nutritional deficiency. Much more sensitive indicator of induced experimental nutrient deficiency was changes in live weight ofchickens and feed conversion ratio. The evaluation of the dynamics of changes inmonitored parameters depending on the age have been identified significant changes in some values. Increase in ALT = alanine aminotransferase, GGT = gama-glutamyltransferase, LD = lactate dehydrogenase, sodium, potassium, chloride, magnesium and total protein. Conversely, a significant decrease was found in ALP = alkaline phosphatase, uric acid and urea. Based on the experiment, we can say that biochemical blood profile is not sensitive indicator of the nutritional deficiency of broiler chickens. It is important to mention the effect of the age on the results because the number of parameters significantly changed during fattening.
Keywords:
biochemický profil krve; brojlerová kuřata; metabolismus kuřete; výživa drůbeže