Original title:
Vliv vápnění půdy na výnos a kvalitu zrna kukuřice
Authors:
Šimek, Vojtěch Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V diplomové práci na téma Vliv vápnění půdy na výnos a kvalitu zrna kukuřice byly posuzovány výnosotvorné a kvalitativní parametry hybridu zrnové kukuřice KWS 9361 ve dvou variantách hnojení oproti nehnojeným kontrolám v závislosti na úpravě pH půdy dolomitickým vápencem. Jednou z variant bylo hnojení pouze dusíkem v dávce 110 kg N/ha. Druhou variantou hnojení bylo hnojení třísložkovým hnojivem NPK v dávce 110 kg N/ha, 50 kg P v P2O5/ha a 125 kg K v K2O/ha. Výnos zrna byl ve všech sledovaných letech průkazně nejvyšší na nevápněné variantě hnojené NPK (průměrně 12,07 t/ha za tři sledované roky). Rovněž hmotnost tisíce semen byla nejvyšší u nevápněné varianty hnojené NPK (průměrně 299 g za tři sledované roky). Na obsah škrobu v zrnu měl vliv pouze ročník, mezi variantami nebyly zjištěny signifikantní rozdíly. Obsah dusíkatých látek v zrnu byl nejvyšší u nevápněné varianty hnojené dusíkem (průměrně 7,3 % za tři sledované roky).Master thesis on topic Influence of liming on yield and quality of corn grain was evaluating yield-making and qualitative parameters of grain maize KWS 9361 in two different variants of fertilizing depending on soil pH treatment with dolomitic limestone in comparison with control variants (without dolomitic limestone). One of these variants was fertilizing with only N rates 110kg N/ha and second of them was fertilizing with NPK fertilizer rates 110 kg N/ha, 50kg P/ha in P2O5 form and 125 kg K/ha in K2O form. No-liming variant fertilized with NPK did significantly have highest yield in all three years (in average 12,07 t/ha). As well the weight of thousand kernel was highest in no-liming variant with NPK fertilizer (average 299 g). Starch content has not been influenced by variants of fertilizing or liming, it has been influenced only by year. Content of crude proteins in grain has been highest in no-liming variant fertilized only with nitrogen (average 7,3 %).
Keywords:
kukuřice; pH půdy; vápnění; zrno kukuřice