Original title:
Zařazení pšenice s purpurovým perikarpem do krmné směsi nosnic v první fázi snášky
Authors:
Straňáková, Lucie Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit zařazení pšenice s purpurovým perikarpem do krmné směsi nosnic v první fázi snášky do 38. týdne věku. Bylo zjišťováno, zda pšenice s vyšším obsahem antokyanů pozitivně či negativně ovlivňuje parametry užitkovosti nosnic a kvalitu vajec. K pokusu bylo použito celkem 30 nosnic hybridní kombinace Isa Brown na počátku snáškového cyklu od 19. týdne věku. Nosnice byly rozděleny do dvou skupin. Do krmné směsi nosnic pokusné skupiny byla zařazena pšenice s purpurovým perikarpem RU 687-12 s vyšším obsahem antokyanů. Ke krmení kontrolní skupiny byla použita krmná směs, která obsahovala běžnou pšenici odrůdy Bohemia s nízkým obsahem antokyanů. V rámci pokusu byla sledována snáška vajec, spotřeba krmiva a byla hodnocena kvalita vajec. Získaná data byla statisticky vyhodnocena a z výsledků experimentu vyplývá, že kontrolní skupina vykazovala průkazně (P<0,05) vyšší snášku vajec. U kontrolní skupiny byla také statisticky prokázána (P<0,05) vyšší spotřeba krmiva na slepici a den. Z výsledků kvalitativního rozboru vajec vyplývá, že kontrolní skupina měla statisticky průkaznou (P<0,05) vyšší hmotnost vajec. U kontrolní skupiny byla průkazně (P<0,05) větší délka vejce. Všechny ostatní sledované parametry byly statisticky neprůkazné. Z výsledků realizovaného experimentu vyplývá, že pšenici RU 687-12 s vyšším obsahem antokyanů se nedoporučuje použít do krmných směsí pro nosnice na počátku snáškového cyklu, protože negativně ovlivňuje jejich užitkové vlastnosti a kvalitu vajec.The aim of the thesis was to evaluate the inclusion of wheat with purple pericarp into feed mixture of laying hens in the first phase of the laying period to 38. weeks of age. It was examined whether wheat with a higher content of anthocyanins positively or negatively affects the performance parameters of laying hens and quality of eggs. In the research we used a total of 30 laying hens of hybrid combination Isa Brown at the beginning of the laying cycle from 19. weeks of age. Laying hens were divided into two groups. The feed mixture of laying hens of the experimental group included wheat with purple pericarp RU 687-12 with a higher content of anthocyanins. For the feeding of the control group was used the feed mixture, which contained the ordinary wheat variety Bohemia with a low content of anthocyanins. In the framework of the experiment was monitored egg-laying, food consumption and was assessed the quality of the eggs. The obtained data were statistically evaluated and the results of the experiment show that the control group evinced significantly (P<0,05) higher egg laying. Moreover, there was also statistically proven (P<0,05) higher feed consumption per hen and day. Research of the qualitative analysis of the eggs shows that control group had statistically conclusive (P<0,05) higher weight of eggs. The lenght of the egg was (P<0,05) in the control group. All other monitored parameters were statistically inconclusive. The results of the conducted experiment show that wheat RU 687-12 with a higher content of anthocyanins is not recommended to use in compound feed for laying hens at the beginning of the laying cycle, as it negatively affects their utility property and the eggs quality.
Keywords:
antokyany; barevná pšenice; nosnice; snáška; výživa nosnic