Original title:
Biologicky aktivní látky v pivu
Authors:
Slováček, Jan Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce „Biologicky aktivní látky v pivu“ se zaměřuje na aktivní látky obsažené v pivech a na vliv těchto látek v lidském organismu. V první části práce je nastíněna historie pivovarnictví ve světě a u nás. Dále jsou popsány jednotlivé suroviny potřebné k výrobě piva a následuje popis procesu výroby samotného pivního moku. Poslední část práce je zaměřena na biologicky aktivní látky, které se v pivu nachází. Je popsán vliv těchto látek na lidský organismus. Na závěr jsou uvedeny některé metody, kterými jsou aktivní látky v pivu stanovovány.Bachelor thesis „Biologically active substances in beer“ is focused on the active substances contained in beers and the influence of these substances in the human body. The first part of the thesis outlines the history of brewing in the world and in our country. In addition, raw materials needed to produce beer and the brewing proces itself are described. The last part of the thesis is focused on biologically active substances found in beer. The effect of these substances on the human organism is also described. Finally, some of the methods by which the active substances in beer are determined.
Keywords:
chmel; chromatografie; ethanol; pivo; polyfenoly; slad