Název:
Objektivní klasifikace jatečných těl prasat
Autoři:
Sklenář, Jiří Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V této bakalářské práci na téma Objektivní klasifikace jatečných těl prasat jsem se zabýval faktory ovlivňujícími jatečnou hodnotu. Na začátku práce jsem stručně popsal význam chovu prasat a jejich růst. Dále jsem se zabýval výkrmností a faktory, které ji ovlivňují. V další kapitole byla definována jatečná hodnota, kde jsem popsal jatečnou výtěžnost a porážkovou hmotnost. Také jsem se zabýval kvalitou masa. Zde jsem se zmínil i o jakostních odchylkách masa. V závěru teoretické části jsem popsal ná-kup a zpeněžování prasat. Ve výzkumné části jsem vyhodnotil zatřídění jatečných těl prasat. Do pokusné sku-piny bylo zařazeno 160 ks jatečných prasat. Zjistil jsem, že nejvíce jatečných těl bylo ve třídě E, a to 75 ks při zmasilosti 57,68 %. Při rozdělení jatečně upravených těl prasat do váhových tříd jsem stanovil, že ve skupině o hmotnosti 80-90 kg bylo 60 ks pra-sat a jejich průměrná zmasilost byla 55,58 %. Z výsledků bylo stanoveno, že se vzrůstají-cí hmotností jatečně upraveného těla se snižovala zmasilost, a tudíž i cena za kilogram jatečně upraveného těla.In this Bachelor Thesis on Objective Classification of Pigs Slaughter body. 160 pigs were included in trial group. I deal with factors affecting the slaughter value. At the beginning of this work, I briefly describe the importance of pig breeding and its growth. I have also studied fattening and the factors that affects slaughter value. In the next chapter I described the slaughter value, where I describe the slaughter yield and slaugh-ter weight. I also deal with the quality of meat, where I also mention the jaundice devia-tion of meat. At the end of the theoretical part, I describe the purchase and selling of pigs. In the research part I evaluated the classification of pig slaughter. I have found that the most of slaughter near body of pigs were in class E and 75 pcs at 57.68 %. When dividing weigh of carcass modified body in weight classes, I have found that in weight classes 80-90 kg there were 60 pcs slaughter body with average weight 55.58 %. From the results it is established that the increase of slaughter weight was reduced meat production and were reduced price per kilogram of the slaughter body.
Klíčová slova:
jatečná hodnota; jatečně upravené tělo prasat; objektivní klasifikace; prase