Original title:
Význam medu na zdraví člověka
Authors:
Říhová, Lenka Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce je literární rešerší na téma „Význam medu na zdraví člověka“ a zaměřuje se především na obsah důležitých biologicky aktivních látek v medu a jejich vliv na lidský organismus. Kromě toho je v práci popsán vznik, dělení a chemické složení medu. Jsou to především látky rostlinného původu, které medu mimo jiné propůjčují antioxidační, antimikrobiální a protizánětlivé účinky. Med díky nim může podporovat hojení ran, napomáhat léčbě některých onemocnění nebo předcházet oxidaci jinak řečeno stárnutí. Med jako takový nemůžeme považovat za lék, přestože má prokazatelně příznivé účinky na lidský organismus. Lze ho vnímat jako doplněk stravy, který při každodenním užívání poskytne našemu tělu mnoho cenných látek, které podpoří naše zdraví.This bachelor thesis is a literary research on "Meaning of honey for human health" and focuses mainly on the content of important biologically active substances in honey and their influence on the human organism. In addition, the thesis describes the emergence, division and chemical composition of honey. These are especially substances of vegetal origin which, among other things, provide antioxidant, antimicrobial and anti-inflammatory effects. Honey can promote wound healing, aid in the treatment of certain diseases, or prevent oxidation, in other words, aging. The medium as such can not be regarded as a medicinal product, although it has demonstrably beneficial effects on the human organism. It can be perceived as a dietary supplement that provides our body with many valuable substances that support our health in daily use.
Keywords:
cholin; fenolické látky; flavonoidy; vitamin C; |karotenoidy|