Original title:
Konverze biologicky aktivních látek při přípravě zelených a černých čajů
Authors:
Procházková, Anna Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se v teoretické části zaměřuje na pěstování, zpracování, přípravu čaje a chemickým složením čajových lístků. Dále se zabývá syntézou biologicky aktivních látek v rostlinných materiálech a jejich konverzi v rozmezí od přípravy čaje až po přeměnu v lidském organismu po jeho konzumaci. Také se zabývá stručným shrnutím a definováním problematiky volných radikálů a antioxidantů v rámci jejich fungování v organismu člověka, následována snahou objektivně shrnout jejich hlavní farmakologickými účinky. Praktická část práce, zaměřena na stanovení fenolických látek a celkové antioxidační kapacity vybraných zelených a černých čajů, je doplněna jejich senzorickou analýzou.This graduation theses deals with the cultivation, processing, preparation of tea and the chemical composition of tea leaves in the theoretical part. Furthermore deals with the synthesis of biologically active substances in plant materials and their conversion from the preparation of tea to the transformation in the human organism after its consumption. It also briefly summarizes and defines the issues of free radicals and antioxidants as part of their functioning in the human body, and then attempts to objectively summarize their main pharmacological effects. The practical part, focused on the determination of phenolic substances and the total antioxidant capacity of selected green and black teas, is supplemented by their sensory analysis.
Keywords:
antioxidanty; biologicky aktivní látky; biosyntéza; flavonoidy; konverze; volné radikály; zelený čaj; černý čaj