Original title:
Bariková vína
Authors:
Pavelicová, Kristýna Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce s tématem Bariková vína se v teoretické části zabývá technologií výroby červeného vína od sklizně hroznů po školení vína. Následuje zrání vína ve speciálních sudech typu barrique, jejichž chemické složení je popsání stejně tak, jako jeho vliv na kvalitu vína. Dále práce popisuje chemické složení vína a biologicky aktivní látky v barikových vínech. Poslední kapitola teoretické části pojednává o metodách v analýze polyfenolických sloučenin. V praktické části je práce zaměřena na identifikaci polyfenolických sloučenin v barikových vínech ze sedmi vzorků vín a na sledování jejich změn v obsahu během extrakce dubových chipsů v etanolu. K detekci byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie v tandemu s hmotnostním spektrometrem.The thesis entitled Barrique wine deals in the teoretical part with technology of production of red wine from grape harvesting after wine training. This is followed by the ri-pening of wine in barrique special barrels whose chemical wood composition is described the same as its influence on the wine quality. Furthermore the thesis describes the chemical composition of wine and biologically active substances in barrique wines. The last chapter of the theoretical part deals with methods in the analysis of polyphenolic compounds. In the practical part the work focuses on the identification of polyphenolic compounds in barrique wines. This happens in seven samples of wines and on the monitoring of changes in the content of substances during extraction of oak chips in ethanol. For detection High performance liquid chromatography in tandem with a mass spectrometry was used.
Keywords:
barrique; dubové chipsy; HPLC; polyfenolické sloučeniny; červené víno