Original title:
Stanovení mastných kyselin ve vejcích v závislosti na druhu krmení u nosných slepic
Authors:
Losertová, Milena Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem diplomové práce bylo sledování vlivu travin v krmivu nosnic na obsah mastných kyselin ve vejcích. Experiment probíhal na nosnicích hybridu Lohmann Brown Classic ve věku 12ti týdnů. Krmivo bylo obohaceno o 5 % úsušku jetele plazivého, jetele lučního, vojtěšky a jílku vytrvalého. Kontrolní skupině bylo zkrmováno krmivo s přídavkem aditiv pro podporu barvy. Výkrm trval tři měsíce. Vzorky vajec byly odebrány vždy na konci měsíce. Krmení a napájení probíhalo ad libitum. Vliv přídavku sušených jetelovin se signifikantně projevil (P < 0,05) na zbarvení žloutku. Statisticky významný (P < 0,05) nárůst obsahu kyseliny palmitové, ve vejcích byl zaznamenán v průběhu experimentu u vajec vyprodukovaných nosnicemi krmenými směsí s přídavkem jetele lučního a vojtěšky. Prokazatelné zvýšení obsahu α-linolenové kyseliny (P < 0,05) bylo zaznamenáno také u vajec nosnic krmených krmnou směsí s přídavkem jetele lučního.The aim of the diploma thesis was to monitor the influence of grass in feed on fatty acid content in eggs. The experiment was carried out on Lohmann Brown Classic hybrids at the age of 12 weeks. Layers were divided into five groups. The feed was enriched by a 5% drop of Trifolium pretense, Trifolium repens, Medicago sativa and Lolium perenne. The control group were fed in a diet containing color-promoting additives. The fattening took three months. Egg samples were collected at the end of the month. Feedin and the power was run ad libitum. The effect of the addition of dried plants was significantly (P < 0,05) to the color of the yolk. A statistically significant (P < 0,05) incerease in palmitic acid in eggs was recorded during the experiment in eggs produced by laying hens which were in diet containing addition of Trifolium pretense and Medicago sativa. A demonstrable increase (P < 0,05) was also observed in laying hens which were fed with a mixture enriched with Trifolium pretense in percent α-linolenic acid content.
Keywords:
Lohmann Brown Classic; mastné kyseliny; plynová chromatografie; senzorická analýza vajec; vejce