Název:
Vliv různých způsobů zpracování půdy na obsah vody v půdě
Autoři:
Bednář, Václav Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá zpracováním půdy a jeho vlivem na hmotnostní a objemovou vlhkost půdy. Teoretická část je proto věnovaná především půdě a jejím vlastnostem, které souvisejí s půdní vlhkostí, dále významu a dynamice vody v přírodě a také charakteristice základních operací zpracování půdy. Praktická část práce je založena na parcelových pokusech, které byly provedeny na pokusné stanici Mendelovy univerzity v Žabčicích. Tento pokus probíhal v letech 2015, 2016 a 2017. Byly stanoveny dvě základní varianty zpracování půdy: orba a kypření do hloubky cca 15 cm. Tyto varianty byly aplikovány do dvou osevních postupů: do norfolského osevního postupu a do osevního postupu monokulturně pěstovaného ječmene jarního, přičemž půdní vzorky byly odebírány vždy v porostu ječmene jarního ve dvou termínech: BBCH 30 (počátek sloupkování) a BBCH 61 (počátek kvetení) a v pěti hloubkách v profilu 0–30 cm. Při celkovém porovnání variant zpracování půdy nebyly prokázány rozdíly. Mírně vyšší hodnoty vlhkosti ale vykazovala varianta s orbou, především v roce 2016. V prvním termínu odběru vzorků měla průkazně (p <0,05) vyšší objemovou vlhkost varianta s orbou 15,70 % oproti minimalizaci 14,63 %. V druhém termínu už měla varianta minimalizace objemovou vlhkost 10,13 % a varianta s orbou 10,01 %. Při porovnání jednotlivých hloubek odběru byla nejnižší vlhkost zjištěna v hloubce 0–5 cm, kde byl také zaznamenán výrazný rozdíl mezi variantami. Varianta minimalizace v této hloubce vykazovala 12,87 % hmotnostní vlhkosti a varianta s orbou 15,78 %. Rozdíly ve vlhkosti v závislosti na zpracování půdy a osevním postupu nebyly průkazné. V monokultuře ječmene vykazovala mírně vyšší hmotnostní vlhkost 17,18 % minimalizační varianta v porovnání s orbou 16,94 %. V norfolském osevním postupu byla hmotnostní vlhkost tradiční varianty (17,16 %) vyšší než u varianty minimalizační (16,50 %).This thesis deals with soil tillage and its effect on volume and mass moisture of soil. Theoretical part therefore contains information about soil and its properties that affect soil humidity, information about importance of water and water dynamics and characteristic of basic soil treatment operations. Practical part is based on parcel field trial realized at the experimental field station of Mendel University in Žabčice during years 2015, 2016 and 2017. Two basic variants of soil tillage were established: moldboard plowing and reduce tillage to a depth of 15 cm. These two variants of tillage were applied to two types of crop rotation: Norfolk crop rotation system and repetition of monoculture of spring barley. The soil samples were always taken in the barley in two terms: BBCH 30 and BBCH 61 in five depth of the soil profile up to 30 cm. In direct comparsion of tillage variants there was no statistically significant diference. Slightly higher values were measured in plowing variant, especialy in 2016. In the first term of soil sampling had plowing variant significantly higher (p <0,05) volume moisture 15,70 % compared to minimization 14,63 %. In second term had minimization higher volume moisture 10,13 % than plowing variant 10,01 %. When compared individual depths of soil sampling, the lowest moisture content was detected in depth 0–5 cm. There was also difference between tillage variants. Values of mass moisture of minimization variant was 12,87 % and plowing variant 15,78 %. Moisture differences depending on soil tillage and crop rotation was not statistically significant. Mass moisture in barely monoculture was higher in minimization 17,18 % than plowing variant 16,94 %. In norfolk crop rotation system was higher mass moisture 17,16 % in plowing variant compared with minimization 16,50 %.
Klíčová slova:
hmotnostní vlhkost; ječmen jarní; objemová vlhkost; půdní vzorek; tradiční orba; zpracování půdy